"Volontiranje bi trebalo da bude za opšte dobro, a to nije slučaj sa Olimpijskim igrama - ono nema dobrotvorne ciljeve", rekao je član Saccage 2024 Arthur, koji je odbio da kaže svoje prezime.

Ovaj 25-godišnjak, ekološki aktivista koji živi u Saint-Denisu, gdje će biti organiziran najveći dio Igara, planira se povući u posljednji trenutak ili pokušati poremetiti Igre iznutra ako bude izabran za volontera. Saccage i drugi kritičari Olimpijskih igara u Parizu kažu da će ovaj događaj negativno uticati na životnu sredinu i koristiti velikim preduzećima i elitama, a ne lokalnom stanovništvu.

Organizatori OI u Parizu 2024. nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar, ali su u prošlosti rekli da će organizirati "popularne i spektakularne igre" koje će privući milione posjetitelja.

Organizatori Olimpijade traže da regrutuju 45.000 volontera. Rekli su da je volontiranje – također široko korišteno na prošlim igrama – prilika za učešće na Olimpijadi. Rok za prijavu je 3. maj. Paris 2024, organizator Igara, rekao je da će odvojiti vrijeme da osigura "iskrenost" kandidata i da će volonteri imati provjeru prošlosti. Od kandidata se traži da pokažu svoju motivaciju i iskustvo, a za neke će uloge biti i intervjui. Volonteri će dobiti uniforme, besplatno putovanje i bonove za obrok.

Igre su za više od godinu dana i nije sigurno da će aktivisti moći generirati brojke potrebne za ometanje događaja. Međutim, plan odražava široko rasprostranjeno nezadovoljstvo u Francuskoj, uz ogromne proteste zbog zakona o povećanju starosne granice za penzionisanje i hashtagove koji povezuju protivljenje reformi i Olimpijskim igrama.

Saccage nije mogao reći koliko ih se prijavilo kao potencijalni ometači, ali je rekao da je došlo do porasta interesa nakon što je predsjednik Emmanuel Macron progurao zakon o penzijama bez konačnog glasanja u parlamentu.

Jan, bibliotečki radnik u 50-im godinama, rekao je da je na tu ideju naišao na Twitteru nakon što je presuda francuskog Ustavnog vijeća dala zeleno svjetlo zakonu. Štrajkovao je i protestovao protiv zakona o penzijama, i rekao da je lažni volonterski plan "zabavan i konstruktivan" način da se protesti nastave, a da se istovremeno suprotstave Igrama i njihovom uticaju.

Ovo ne bi bio prvi put da aktivisti koriste Olimpijske igre za unapređenje svojih ciljeva, rekao je Jules Boykoff, politikolog sa Univerziteta Oregon. “Novac potrošen na Olimpijadu ne troši se na osnovne potrebe kao što su stanovanje, obrazovanje, zdravstvena zaštita i penzije. Igre su meta visokog profila aktivističkog gnjeva”, rekao je.