„Predstava g. Spaceyja u filmu, koji uključuje arhivske snimke g. Tuđmana koji drži ratne govore na hrvatskom, uglavnom se sastoji od toga da g. Spacey intonira iste govore na engleskom, hoda kroz vladine zgrade u tenisicama s bijelim potplatom i škraba po knjizi“.

Autor članka u NYT piše kako su kritičari podijeljeni u vezi s ovom Spaceyevom ulogom. Jedan kritičar je film opisao kao "smeće", ali je gospodina Spaceyja opisao kao "u suštini najbolji dio filma“.”

Ali, film ulaže malo truda da pruži punu i uravnoteženu historiju. „Izbjegava bilo kakvo spominjanje zločina počinjenih pod vodstvom gospodina Tuđmana, poput napada na bosanske civile, etničkog čišćenja nekada velike srpske manjine u Hrvatskoj i rušenja mosta iz 16. stoljeća u bosanskom gradu Mostaru 1993. godine“.Ovo je samo dio kritike koju je objavio New York Times. Sedlar tvrdi kako njegov film o Tuđmanu nije nikakva propaganda nego samo njegov pogled na rat.

Laura Silber, koautorica knjige “Smrt Jugoslavije”, rekla je da je zbunjena što neko uopće želi biti povezan sa odavanjem počasti bivšem hrvatskom lideru. Upoznala ga je nekoliko puta dok je kao novinarka izvještavala o jugoslavenskim ratovima i smatrala ga je, kako je rekla, "odbojnim" - nepostiđenim fanatikom sa "kompleksom superiornosti" koji "nije mogao kontrolirati svoju mržnju prema muslimanima", najbrojnijoj etničkoj grupi u susjednoj Bosni. Silber je još kazala i kako Tuđmanu „nikada neće suditi historija u Hrvatskoj, jer je on izborio njihovu neovisnost”.

Sedlar brani Tuđmana koliko god je moguće: „U poređenju sa njegovim uspostavljanjem nezavisnosti Hrvatske, sve ostale stvari su apsolutno nevažne“, rekao je Sedlar i dodao „Bez Tuđmana ne bi postojala nezavisna Hrvatska“, prenosi portal Historiografija.ba.