Kontroverza je pokrenuta u Latviji stupanjem na snagu obaveze za građane koji govore ruski da polože ispit iz latvijskog jezika ili će se od septembra suočiti s mogućom repatrijacijom u Rusiju ili "deportacijom", kako to nazivaju protivnici zakona.

Latvijske vlasti odredile su početak septembra kako rok do kada će odlučiti šta učiniti sa nekoliko hiljada ruskih državljana koji nisu položili ili čak pristupili jezičnom testu potrebnom za obnovu boravišne dozvole.

Moguća, ali malo vjerojatna repatrijacija ove jeseni do 6000 Rusa, od kojih su mnogi stariji, suočava se s pravnim izazovima, protestima i mogućim otporom njihovih porodica, koje su uglavnom latvijski državljani.

Nadalje, kako je sociolog Ojars Skudra sa Univerziteta u Latviji nedavno rekao lokalnim medijima, niko ne zna koliko osoba sa stalnim boravkom živi u Latviji, ili jednostavno posjeduju nekretnine u kojima borave zbog posla ili odmora.

Latvija je 2010. godine pokrenula shemu, kasnije skraćenu, koja je nudila boravišne dozvole u toj baltičkoj državi velikim investitorima u nekretnine ili lokalnim firmama. Program su prvenstveno koristili ruski građani koji su se željeli nastaniti u nekoj od država članica Evropske unije (EU).

Nacionalistički političari i komentatori na društvenim mrežama protive se bilo kakvom ustupku Rusima koji su pali na jezičnom ispitu, rekavši da su oni koji govore ruski, uključujući ruske državljane sa stalnim boravkom, imali više od 30 godina za učenje. Latvijski je državni jezik otkad je Latvija ponovno stekla nezavisnost 1991.

Nacionalni savez (NA), član trenutne koalicije u odlasku, dosljedno se protivio prodaji dozvola Rusima.

Prema službenim brojkama Latvijskog nacionalnog obrazovnog centra (VISC), samo 49% od 4.995 ruskih građana koji su prošlog proljeća polagali jezične testove položilo je ispit; ostali mogu zatražiti drugu priliku, rekli su iz te ustanove.

Neki nositelji ruskog pasoša dobili su rusko državljanstvo samo kako bi izbjegli traženje vize za posjetu rođacima ili kako bi poslovali u Rusiji. Privremena latvijska vlada rekla je da će pozvati parlament da izmijeni Zakon o imigraciji, omogućujući ruskim državljanima koji nisu položili nacionalni test znanja prije 1. augusta da imaju priliku podnijeti zahtjev za privremenu boravišnu dozvolu na dvije godine, tokom kojih će se ispit morati ponoviti.

Nacionalistički političari i komentatori na društvenim mrežama požurili su ovaj prijedlog opisati kao neprihvatljiv i kao popuštanje interesima građana neprijateljske zemlje.