Naređena je obavezna evakuacija za ukrajinski grad Kupjansk i okolna područja, nakon što je Rusija pojačala granatiranje sjeveroistočne ukrajinske regije Harkov tvrdeći da je u četvrtak zauzela ukrajinske položaje u blizini grada.

Kupjansk, koji se nalazi blizu ruske granice, pao je u ruke moskovskih snaga u prvoj sedmici od njihove invazije u februaru prošle godine. Ostao je pod ruskom kontrolom nekoliko mjeseci, prije nego što je brza ukrajinska ofanziva oslobodila grad u septembru, zajedno s nizom drugih naselja u regionu.

No, posljednjih sedmica Rusija je pojačala svoje napore da osvoji grad po drugi put. Lokalni ukrajinski zvaničnik rekao je u četvrtak da su značajna ruska pojačanja pretvorila sjeverni front regije Harkov u epicentar neprijateljstava, ˝gdje neprijatelj koncentriše svoje glavne snage˝.

Vlasti u Kupjansku procjenjuju da oko 12.000 ljudi, uključujući više od 600 djece, sada podliježe nalozima za evakuaciju.

Evakuacije ovog razmjera su rijetke. Zvaničnici koje je imenovala Rusija organizovali su u maju delimičnu evakuaciju okupiranog regiona Zaporožja, usred granatiranja oko nuklearne elektrane Zaporožja. Hiljade je takođe evakuisano iz oblasti Herson u junu, nakon što je probijanje brane Nova Kahovka izazvalo velike poplave.

Ali, ukrajinske vlasti nisu naredile evakuaciju ovog razmjera od oktobra prošle godine, kada su pokrenule ofanzivu da povrate teritorije koje su zauzele ruske snage u Hersonu i pokušale zaštititi civile tako što su ih prvo uklonili.

Naredba za evakuaciju Kupjanska uključuje naselja sjeverno i istočno od grada, s obje strane rijeke Oskil. Ukrajinske snage zadržale su položaje na istočnoj obali, ali su svakodnevno pogođene desetinama zračnih napada i artiljerijskih baraža.

Andriy Kanashevych, vršilac dužnosti načelnika Vojne uprave Kupjanska okruga, rekao je da je teško reći koliko je ljudi već otišlo, jer nije jasno koliko ih je ostalo u Kupjansku nakon što je prošle godine oslobođen.

Kanashevych je za ukrajinsku televiziju rekao da očekuje da se oni koji su pogođeni ovom naredbom spakuju i odu, ali je dodao da shvataju da neće svi htjeti da to učine. Međutim, upozorio je da su ruski napadi ove sedmice značajno intenzivirani, rekavši da se ˝koristi snažnije oružje˝ i upozorivši na ˝značajnu prijetnju lokalnom stanovništvu˝.

˝Ruski teroristi postaju još ciničniji i potpuno ravnodušniji prema ljudskom životu. Kao rezultat toga, gotovo svakodnevno imamo mrtve i ranjene među civilnim stanovništvom˝, rekao je on.

Novi ˝epicentar˝

Rusija se već nekoliko sedmica sprema da napadne Kupjansk.

U julu, Serhii Cherevatyi, ukrajinski portparol Istočne vojne grupacije, upozorio je da je Rusija dramatično pojačala svoje snage u ovom regionu.

˝Neprijatelj je koncentrisao veoma moćnu grupaciju na pravcu Liman-Kupjansk, sa preko 100.000 ljudi, preko 900 tenkova i preko 370 MLRS (raketnih bacača)˝, rekao je Cherevatyi , dodajući da ruske snage ˝sve stavljaju u probijanje kroz našu odbranu˝.

Ranije ove sedmice, ukrajinske vlasti pozvale su stanovnike Kupjanska da evakuišu djecu i one sa ograničenom pokretljivošću. Najmanje tri civila su poginula, a devet je povrijeđeno u ruskom raketnom napadu u blizini grada u utorak.

Udari su se intenzivirali tokom cijele ove sedmice, a zgrada gradskog vijeća u Kupjansku bila je meta u zračnom napadu u srijedu u noći, u kojem su poginule dvije osobe.

˝U protekla 24 sata Rusi su masovno granatirali naselja u okrugu Bohoduhiv, Harkov, Čuhuiv, Izium i Kupjansk navođenim bombama i drugim oružjem˝, rekao je Oleh Syniehubov, načelnik regionalne vojne uprave Harkov.

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je u četvrtak da su njihove snage zauzele ukrajinske položaje i osmatračnice oko sela Vilshana, severoistočno od Kupjanska, dodajući da su njegove snage u tom području porazile vod pješadije (između 20-50 vojnika).

Koncentrirajući svoje napore na Kupjansk i okolinu, Rusija se nada da će popraviti ukrajinske trupe u regionu, sprečavajući ih da pomognu u kontraofanzivi Kijeva na drugim mestima – posebno u pokušajima da povrate teritoriju oko Bahmuta, južno od Kupjanska u oblasti Donjeck.

Ova strategija takođe ima za cilj da Rusiju približi jednom od njenih navedenih ciljeva tj. da obezbjedi čitav istočni region Luganska i da eventualno dođe do prirodne barijere Oskil.

Rusija je takođe možda pokušala da iskoristi potencijalne ranjivosti ukrajinske odbrane gdje je sumnjala da su jedinice slabije.

Otkako je u septembru prošle godine ponovo zauzela Kupjansk i druge dijelove regije Harkov, Ukrajina je krenula u ambicioznu ofanzivu na jugu. Njihove snage su razvučene na više tačaka, duž linije fronta koja se proteže skoro 1.000 kilometara. Ukrajinski zvaničnici kažu da su ruske snage potrošile pola miliona komada municije samo na frontu Kupjansk-Svatove u toku jedne sedmice.

Ruslan Muzychuk, glasnogovornik ukrajinske Nacionalne garde, rekao je ukrajinskoj televiziji u četvrtak da ˝smjer Kupjanska ostaje epicentar neprijateljstava, gdje neprijatelj koncentriše svoje glavne snage˝.

˝Broj neprijateljskih snaga i sredstava i njihovo nedavno aktiviranje na ovom području fronta imaju za cilj pokušaj preokretanja situacije na ovom dijelu fronta˝, izjavio je.