Jedno od pitanja na koje se dokumenti posebno usredotočuju je uloga koju je Kissinger odigrao u strategiji neprijateljstva i pritiska za rušenje socijalističke vlade Salvadora Allendea, a također i u američkoj podršci jačanju vojne diktature Augusta Pinocheta u Čileu (1973-1990). U transkriptu privatnog sastanka održanog u Santiagu 1976. godine, Amerikanac nije kritizirao diktatora zbog kršenja ljudskih prava: "želimo mu pomoći, a ne naštetiti mu."

"Suosjećamo s onim što ovdje pokušavaju učiniti", izjavljuje Kissinger, predstavljajući Niksonovu vladu. "Učinio je veliku uslugu Zapadu svrgavanjem Allendea", rekao je. Dodaje svoju osobnu viziju:"moja procjena je da ste žrtva svih ljevičarskih skupina na svijetu i da je vaš najveći grijeh bio svrgavanje vlade koja je postajala komunistička."

Sastanak u Santiagu održan je tokom Generalne skupštine Organizacije američkih država (OAS). Američki državni tajnik također je kazao Pinochetu da je taj dan odgodio svoj govor kako bi ga unaprijed upozorio da će se u svom govoru ukratko dotaknuti izvještaja koje je OAS Komisija za ljudska prava pripremila o situaciji u Čileu. Kissinger se izvinio rekavši da će to učiniti kako bi spriječio američki Kongres, gdje je bilo "problema" s ljudskim pravima, da donese sankcije protiv Čilea. "Htio sam da shvati moj stav. Želimo se baviti moralnim uvjerenjem, a ne zakonskim sankcijama", dodao je Pinochetu.

Tokom razgovora Kissinger je inzistirao diktatoru da bi bilo "vrlo korisno" ako bi najavio mjere koje poduzimaju u području ljudskih prava. Pinochet je odgovorio mješavinom izbjegavanja i viktimizma: "korak po korak vraćamo se institucionalizaciji. Ali kršćanski demokrati nas neprestano napadaju. Imaju snažan glas u DC-u. Ne u Pentagonu, ali stižu do Kongresa. (Diplomat Juan) Gabriel Valdez ima pristup. Također (bivši kancelar Allende Orlando) Letelier".

U septembru te godine Letelier je ubijen u DC-u u eksploziji bombe pričvršćene na njegov automobil. Trebale su godine američkim vlastima da priznaju da je Pinochet naredio njegovu smrt, bio je to prvi teroristički napad u glavnom gradu SAD-a koji je organizirala strana vlada.

Kako bi ublažio Pinochetove strahove od kršćanskih demokrata, američki državni tajnik mu je potvrdio da oni nemaju utjecaja na američku vladu i da od 1969. nije vidio nijednog od njih u DC-u. "Želim vidjeti kako se naši odnosi i prijateljstva poboljšavaju. Pozvao sam OAS da ovdje održi svoju Generalnu skupštinu. Znao sam da će to dodati prestiž Čiliju. Došao sam zbog toga", priznao je Kissinger.

Na sastanku u glavnom gradu Čilea, američki diplomat također je preporučio diktatoru da najave o ljudskim pravima koje bi mogao iskoristiti za određenu političku korist prođu kroz osiguravanje ustavnih jamstava, otkrivanje broja zatvorenika u Čileu i potvrđivanje prava “habeas corpus”, što omogućava zatvorenicima da budu u pritvoru i odmah se pojave pred sucem ako to zatraže. Osim toga, savjetovao mu je da ih predstavi u obliku paketa političkih mjera s ciljem postizanja "boljeg psihološkog utjecaja".

Peter Kornbluch, viši analitičar zadužen za južnoameričku zemlju u arhivu nacionalne sigurnosti sa sjedištem u DC-u, zaključuje da je "Čile Kissingerova Ahilova peta". "Svi govore o Kissingerovoj ostavštini u vezi s njegovom stogodišnjicom. Ovo nasljeđe su transkripti tih zapisa, pravi dokazi o tamnoj strani njihovog utjecaja na svijet. Ovi dokumenti nas podsjećaju na to", tvrdi Kornbluch, koji je godinama proučavao diktatora i sada analizirao deklasificirane dokumente.

Nakon Pinochetova hapšenja u Londonu 1998. godine u dobi od 83 godine zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti tokom diktature, Kornbluch je napisao knjigu "Pinochet: tajne arhive". Sada će krajem juna objaviti novi svezak "deklasificirani Pinochet", gdje se nastavlja upuštati u Kissingerovu ulogu u čileanskoj diktaturi spominjući ove deklasificirane dokumente. Autor obećava u novj knjizi "brojna otkrića": "on je jedan od najutjecajnijih živih ljudi čija je reputacija okaljana krvlju od Čilea do Kambodže."
Kissinger, koji danas navršava 100 godina, podržao je puč protiv Allendea.

"Njegova reputacija je okaljana krvlju", uvjerava analitičar i pisac.

Izvor: El Pais