Subbotin, bivši glavni menadžer ruske energetske kompanije Lukoil, posljednji je od nekoliko ruskih oligarha koji je stradao na sumnjiv način usred ruske invazije na Ukrajinu.

Pronađen je mrtav u podrumu kuće jednog šamana u Mitiščiju, gradu sjeveroistočno od Moskve, u nedelju nakon što je, navodno, pretrpio srčani udar, prenio je ruski medij TASS. Pokrenut je krivični postupak zbog njegove smrti.

Milijarder je navodno otišao u šamanov dom "u stanju teške alkoholne i narkomanske intoksikacije dan prije" njegove smrti, rekao je izvor za TASS. Njegovo tijelo otkriveno je u prostoriji u podrumu koja se navodno koristila za "jamajčanske vudu rituale".

Njegova smrt dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je Lukoil pozvao na brzi završetak rata između Rusije i Ukrajine. Lukoil upravlja benzinskim pumpama u jedanaest država širom Sjedinjenih Američkih Država, koje su zabranile uvoz ruske nafte u pokušaju da izvrše pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina da prekine invaziju.

Subbotin se pridružuje rastućoj listi ruskih oligarha koji su umrli od početka invazije krajem februara. Oligarsi su bili na meti zapadnih sankcija, iako su neki od njih govorili protiv rata.

Tijelo Sergeja Protosenya, koji je radio kao top menadžer u drugoj ruskoj energetskoj kompaniji Novatek, pronađeno je obješeno u bašči iznajmljene vile u Španiji 22. aprila. Njegova supruga i kćerka pronađene su mrtve u svojim krevetima s ubodnim ranama. Vlasti su istraživale da li se objesio ili je mjesto zločina napravljeno da liči na samoubistvo.

Dan ranije, Vladislav Avaev, bivši potpredsjednik banke Gazprombank, pronađen je mrtav u svom stanu u Moskvi, zajedno sa suprugom i kćerkom. Istražitelji vjeruju da je pucao u svoju porodicu prije nego što se ubio, jer je stan bio zaključan iznutra.

Zamjenik generalnog direktora Gazpromovog Jedinstvenog centra za poravnanje (UCC) za korporativnu bezbjednost Aleksandar Tjuljakov pronađen je mrtav u vikendici u blizini Sankt Peterburga 25. februara.

Dana 24. marta, Vasilij Melnikov, koji je radio za medicinsku firmu MedStorm, navodno je umro u svom stanu zajedno sa svojom ženom i dva sina. Istražitelji su zaključili da je Melnikov nožem izbo svoju porodicu prije nego što se okrenuo protiv sebe, ali ukrajinski mediji sugeriraju da se mogao sukobiti s bivšim poslovnim partnerom.

(Izvor: Newsweek)