Provesti romantičnu noć u hotelu postao je samo san za marokanske parove. Bez vjenčanog lista nema sobe. Članom 490. Krivičnog zakona zabranjeni su seksualni odnosi prije vjenčanja, uz kaznu zatvora do jedne godine ako je par uhvaćen na djelu.

Zabrana je zagušujuća norma za mnoge, koji smišljaju sofisticirane planove kako bi se prepustili ljubavnom zanosu. Ali to guši i hotelijere koji, nakon što je zabilježen pad brpoja noćenja stranih turista za 80 posto, zbog pandemije žele imati više mogućnosti za domaće goste kako bi povećali popunjenost.

"Više me pozivaju nevjenčani parovi koji žele odsjesti u mom hotelu nego drugi gosti", kaže Meryem Zniber, direktorica odmarališta u Rifu. "Mogla bih napuniti svoje objekte do 100% kada bi ukinuli ovaj zakon", dodaje.

Pritisak hotelskog sektora usmjeren je na novoformiranu koalicijsku vlast koju vodi liberal Aziz Akhanuch. Nakon desetljeća „islamističkih vlada“, izbori održani osmog septembra otvorili su put ka novoj fazi u alavitskom kraljevstvu, pobjedom Nacionalne stranke na čijem je čelu drugi najbogatiji čovjek u zemlji nakon kralja i dobar prijatelj kralja Mohameda VI.

Sada se mnogi nadaju dekriminalizaciji predbračnog seksa i istospolnih veza. Nova vlada je nedavno rekla da će revidirati Krivični zakon. Ali u zemlji u kojoj religija ima veliku težinu i gdje monarh nosi titulu 'Amir al Muminin' (zapovjednik vjernika, najveći vjerski autoritet za muslimane), teško je riješiti se ovakvih tabua, koji se smatraju haramom.

Svake sedmice policija pregleda evidenciju o hotelskom smještaju zbog prekršaja, a recepcionari postaju glavni instrument kontrole, prisiljeni zahtijevati vjenčane listove prije nego što razmijene ključeve sobe s posjetiteljima. Mito je svakodnevnica, garancija da je sve legalno i kada bi se zakon promijenio mnogi bi prestali profitirati. Još jedan razlog da stvari ostanu kakve jesu.

Mogu li nevjenčani parovi rezervirati sobu u hotelu u Maroku? Putnički vodiči i internetski forumi mjesto su na kojima mnogi postavljaju ovakva pitanja. Upozoravaju turiste da i stranci moraju poštovati ​​član 490, ali da u hotelima uglavnom zažmire. Ne ako ste Marokanac pa mnogi rezerviraju dvije odvojene sobe pa se ušuljaju jedni drugima ili jednostavno stave prsten.

Youness Bermime, koja je napisala svoj magistarski rad na Univerzitetu Hasan II u Casablanci o seksualnom obrazovanju i stavovima prema predbračnom seksu u Maroku, otkrila je da 40% Marokanaca priznaje da je imalo barem jednu seksualnu vezu prije braka i da 70% njih misli da bi seks prije braka trebao biti legaliziran.

Marokanci takođe gledaju na druge muslimanske zemlje. Ujedinjeni Arapski Emirati dekriminalizirali su seks izvan braka prošle godine, dok je Saudijska Arabija prestala tražiti vjenčane listove kako bi napunila svoje hotele.