Stojeći ispred PowerPoint prezentacije o državnom dugu, kongresmen Andy Harris rekao je svojim biračima da je vrijeme da se ukine direktna američka pomoć Ukrajini, pište politico.com.

“Je li ovo zastoj? Trebamo li biti realni u ovom pitanju? Mislim da bismo vjerovatno trebali biti”, rekao je Harris u utorak navečer u gradskoj vijećnici, održanoj u javnoj biblioteci 120 kilometara sjeverno od Washingtona.

O proljetnoj ukrajinskoj ofanzivi, koja je imala za cilj da preokrene tok rata, rekao je: “Bit ću iskren, propala je.” Bio je, također, otvoren i o izgledima za pobjedu: “Nisam više siguran da je moguće pobijediti.”

To nisu nekonvencionalni stavovi za člana krajnje desničarskog kongresnog Kluba slobode, čiji je Haris dugogodišnji član. Ali Haris je također kopredsjedavajući Ukrajinskog (dvostranačkog) kluba u Kongresu, a njegova majka je Ukrajinka koja je pobjegla iz komunističke istočne Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Ostao je nepokolebljiv u svojoj podršci ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom tokom prvih mjeseci rata i glasao je za veliki paket pomoći Kongresa Ukrajini prošle godine, podržavši i vojnu i humanitarnu pomoć u njenoj borbi protiv Rusije.

Harris je i viši član Odbora za aproprijaciju (za izdvajanje novca) u Predstavničkom domu, što mu daje važan glas kod određivanja prioriteta potrošnje.

Upitan da li bi podržao još jednu tranšu pomoći, oštro je rekao: “Ako nema humanitarnog novca, nevojnog novca ili vojnog novca bez generalnog inspektora, ja to ne podržavam.”

Harrisov novi ton u pogledu pomoći Ukrajini još je jedan znak da se stav republikanaca mijenja. Predsjednik Joe Biden ove jeseni traži dodatnih 24 milijarde dolara u hitnim fondovima za Ukrajinu – zahtjev koji će morati proći preko konzervativaca čiji stavovi o pomoći zvuče umnogome kao Harrisov.

“Žao mi je, nemamo toliku količinu novca”, rekao je Harris, ukazujući na milijarde dolara američkih deficita u godinama nakon Covida.

A sada se pridružio horu republikanskih tvrdolinijaša koji se zalažu da se rat okonča pregovorima.

“Mislim da je došlo vrijeme da se realno pozove na mirovne pregovore. Znam da predsjednik Zelenski to ne želi”, rekao je Haris okupljenima u gradskoj vijećnici. “Ali predsjednik Zelenski, bez naše pomoći, on bi strašno izgubio rat. I uz našu pomoć, on ne pobjeđuje. Sada je pat pozicija.”