Cjelodnevna konferencija pod nazivom "Srebrenica - kolektivno pamćenje", održava se danas u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari u sklopu obilježavanja 28. godišnjice genocida, javlja Anadolu.

Konferenciju organizuju Memorijalni centar Srebrenica, Svjetski jevrejski kongres i Udruženje "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Delegacija svjetskog jevrejskog kongresa broji 17 osoba, a predvodi je Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa.

Konferencija u Memorijalnom centru je okupila naučnike, aktiviste i lidere zajednice koji će ukazati na važnost kolektivnog sjećanja u društvenom ozdravljenju i prevenciji budućih zločina.

Kroz panele će se istraživati teme poput očuvanja sjećanja na holokaust i genocid u Srebrenici, kolektivne odgovornosti društva prema ubijenima i nestalima, suočavanja sa poricanjem holokausta i genocida te ekstremizmom u Evropi. Bit će upriličeno pet panela i to: Kolektivno pamćenje: Kako se sjećati nestalih i ubijenih, Očuvanje sjećanja: Memorijali, Muzeji i obrazovanje, Suočavanje sa negiranjem i izobličavanjem holokausta i genocida, Naša odgovornost prema ubijenima i preživjelima i Borba protiv ekstremizma u Europi: Zajednički napori za budućnost".

Ovim događajem nastoji se podstaći međureligijski dijalog i sveobuhvatno razumijevanje zajedničkih iskustava, naročito između muslimanske i jevrejske zajednice, u vremenu rastućeg rasizma i netolerancije.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, rekao je da je ovo jedan napor koji će, nada se, rezultirati velikim iskorakom za njih, prije svega, u Memorijalnom centru.

"Vjerujem da ćemo dobiti priliku da učimo još bolje i od još boljih i od najboljih", dodao je Suljagić.

Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, istakao je da je za njih ključno da u sklopu njihove misije obilježavanja holokausta sa istom snagom obilježe i genocid koji je počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Možemo vidjeti da ukoliko se ne poduzme ništa, ukoliko se pusti da se mržnja i netrpeljivost i dalje razbuktaju, možemo vidjeti kakve užasne posljedice to može imati. Na međunarodnoj zajednici je obaveza da osigura da se u svakom slučaju genocid obilježava i pamti kako se ne bi nikada više ponovio. Na svima nama je obaveza da ustrajemo u tome", poručio je Rosensaft.

Kathryne Bomberger, generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), istakla je da je obaveza cijele međunarodne zajednice da obilježava i pamti ono što se desilo u Srebrenici.

"Mi od 1996. godine radimo na pronalaženju i identifikaciji nestalih osoba diljem regije, uključujući i Srebrenicu. Ono što se desilo ovdje su nepobitne činjenice i zajedno za Institutom za nestale osobe i organima Bosne i Hercegovine radimo, kroz analizu DNK, identifikaciju svih nestalih osoba. Naučno su dokazani svi identiteti", kazala je Bomberger.

Podsjetila je da su od više od 8.000 nestalih Bošnjaka u genocidu u Srebrenici, uspjeli identificirati 90 posto.

"To je pomoglo i da se vodi 30 procesa protiv počinioca kako u Bosni i Hercegovini tako i Hagu. Danas smo ovdje, a sutra ćemo ukopati 30 novih osoba. Mnogi od njih su identificirani i prije mnogo godina. ", dodala je Bomberger.