Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, potvrdio je danas nakon sastanka s predstavnicima stranaka "Osmorke", koji je održan u Banjoj Luci, da se razgovaralo o formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i drugih organa na nivou BiH.

Nakon što je upriličen ovaj sastanak, oglasio se čelnik Naroda i pravde Elmedin Konaković koji je priznao da mu se ne svađa sa SNSD-om i da nam takav koncept, kaže, ništa dobro nije donio.

"Razgovori s delegacijom SNSD-a protekli su vrlo korektno. Svjesni da u prvi plan moramo staviti stvari oko kojih se slažemo, u interesu svih naroda i građana koji žive u BiH", napisao je Elmedin Konaković.

On je dodao kako su mu "zabavne priče da je bilo ultimatuma i ispunjavanja želja".

"Evropska perspektiva BiH, ekonomija, energetika, obrazovanje, saobraćajna infrastruktura, neke su od tema o kojim smo razgovarali. Lakše bi bilo fingirati svađe, ali ništa nam dobro takav koncept nije donio", dodao je.

Uzmemo li u obzir konstataciju predsjednika NiP-a da je s Miloradom Dodikom razgovarao "o stvarima oko kojih se slažu", trebao bi dati odgovor na pitanje jesu li "otpakovali" temu Dodikovog šurovanja s Rusima, što je svakako kočnica BiH za napredak prema Evropskoj uniji i NATO savezu, o problemu izučavanja bosanskog jezika u školama u manjem bh. entitetu te o sporu u vezi s izgradnjom hidroelektrane Buk Bijela, izgradnje aerodroma u Trebinju i gasifikacije entiteta Republika srpska.

Ako se ove teme nisu našle danas na stolu, znači li to da "Osmorka" pristaje na status quo (ili čak državni nazadak) zarad ljubavi, kako ih oni nazvaše, programskih koalicionih partnera?!