Zadnjih desetak dana Kina obilježava stoti rođendan svoje Komunističke partije, kojom posljednjih osam godina suvereno vlada aktuelni kineski predsjednik Xi Jinping. Iako je na čelu Partije i Kine relativno kratko, Xi Jinping se nametnuo kao prepoznatljivi lider koji Kinu pozicionira među velike sile.

Ipak, prema mišljenju stranih analitičara, vladavina aktuelnog predsjednika nije sasvim sigurna u budućnosti, iako se iz Kine nastoji prikazati da je autoritet Xi Jinpinga, kao i napredak Kine neupitan. 

Činjenica je da Kina iz godine u godinu sve više napreduje, ali i da je evropske zemlje i Sjedinjene Američke Države zbog toga posmatraju sa dosta opreznosti. U pogledu ljudskih prava, Kina je daleko od primjera, o čemu govore logori za Ujgure nad kojima se godinama vrše različiti oblici segregacije.

Na nedavno održanim samitima Nato-a i G7 grupe, zajednički zaključak pomenutih zemlja odnosio se upravo na Kinu, koja je okarakterisana kao glavna opasnost. 

S druge strane, Kina svoje partnere pronalazi u Rusiji, sa kojom su u prethodnih dvadeset godina potpisali niz uzajamnih sporazuma koji definiraju njihov prijateljski odnos. Ono što je ipak zanimljivije u kontekstu kineskih partnerskih odnosa jeste orijentacija Kine na druge azijske zemlje, sa kojima nastoji postignuti uzajamni interes. 

South China Morning Post (SCMP) u nizu tekstova analizirao je kineske pretenzije, koje su u dobroj mjeri obuvaćene u tekstu pod nazivom "From Pakistan to Zambia, how does China pick its "ironcland friends"

Jedna od zemalja sa kojom Kina namjerava uspostaviti partnerske odnose je i Afganistan, koji je također izrazio sličan interes. U intervjuu koji je glasnogovornik talibana, Suhail Shaheen dao za SCMP vidljivo je da ova grupa namjerava osigurati potrebnu sigurnost kineskim investitorima, koje naziva prijateljima. 

Koliko će biti moguće Xi Jinpingu da uspostavi odnos i sa Afganistanom, tačnije sa njegovim talibanima, zavisi i od stava talibana o nekim drugim interesnim partnerima Kine, ali i od njihovog zvaničnog stava prema pitanju muslimana Ujgura.