Zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva DF-a, Zlatan Begić, reagirao je na istup ambasadorice Izraela u BiH kojoj se nije dopao stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Željka Komšića o sukobu Izraela i Palestine.

“Gđo ambasadorice, vaša država je ogradila žicom i betonskim zidom čitav jedan narod, što je i ostvarenje i “kontekst Auschwitza” (kako navodite!). Mi smo i danas na istoj strani historije kao i za vrijeme 2. svjetskog rata – na onoj strani koja je oštro protiv zatvaranja naroda u žice i logore. Vi niste”, napisao joj je Begić na Twitteru.

Nešto kasnije, odgovorio joj je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

“Mogu samo reći da tako nešto što ste Vi izgovorili ne da nije tačno (pogledajte i poslušajte moju izjavu), već tako nešto može reći samo ili zlonamjerna lažljiva budala ili izmanipulisana također zlonamjerna budala!”, prenosi Istraga, nastavljajući: “S obzirom na to da vjerujem da Vi ipak spadate u ovu drugu kategoriju, poruka Vama je sljedeća - taj perverznjak koji Vas je nagovorio na ovu laž i glupost, jer očigledno niste ni pogledali ni poslušali moju izjavu, a kojem je novac važniji od činjenice da ga zarađuje sa sljedbenicima one politike i ideologije koja je učestvovala u Holokaustu nad Vašim narodom, je problem Vaše drzave!”

Ambasadorka Izraela u Bosni i Hercegovini Galit Peleg reagirala je na ocjenu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, koji je kazao da je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto "neoprezno i sebično objavila poruku na društvenim mrežama, ne obazirući se na patnje palestinskog naroda".

“U ovom barbarskom napadu Hamasovih divljaka, žrtve su ljudi, a počinitelji ubice nisu bili ni blizu ljudi. S koje strane historije ćete ostati zapamćeni, gospodine Komšiću”, navela je Peleg. Ona je izrazila uvjerenje da "u ovom slučaju predsjedavajuća Krišto nije izabrala stranu Izraela, nego stranu ljudskih bića".

Krišto je na društvenim mrežama "nedvosmisleno osudila nepravedan i brutalan napad Hamasa na Izrael i njegove građane", te napisala da "čvrsto stoje uz Izrael u ovim teškim trenucima". Komšić je kasnije rekao da je nemoguće da se iz Bosne i Hercegovine čuje jedinstven glas po pitanju sukoba na Bliskom istoku.

“Stavovi koji se iznose izgledaju neoprezno i ishitreno. Gospođa Krišto je neoprezno i sebično objavila poruku na društvenim mrežama, ne obazirući se na patnje palestinskog naroda. Razlog što su različiti stavovi zvaničnika BiH po pitanje ovog sukoba je što se vanjska politika miješa s unutrašnjom”, rekao je Komšić.