Dok sunce zalazi tokom mjeseca ramazana, muslimani iz cijelog svijeta okupljaju se kako bi prekinuli post uz hurme i vodu nakon čega slijedi obrok.

U svijetu ima oko 2 milijarde muslimana, što je otprilike 25 posto svjetske populacije. Međutim, za mnoge je rast cijena hrane značio da su domaćinstva morala da razmotre smanjenje nekih od svojih omiljenih ramazanskih jela.

Kako bi vidjeli koliko su cijene raznih sastojaka porasle u protekloj godini, Al Jazeera je uporedila cijene na desetine sastojaka iz raznih lanaca supermarketa iz 14 zemalja širom svijeta. Ispod su slike ovih tradicionalnih jela zajedno sa njihovim odgovarajućim cijenama, navedenim po abecednom redu.

Argentina

Iz Južne Amerike imamo lokalno inspirisano glavno jelo sa goveđim mesom, koje sadrži razne komade mesa sa roštilja sa chimichurri - ljutim peršunovim umakom.

Kao dodatak imamo empanadas, popularno slano pecivo koje se sastoji od mljevene junetine ili povrća, a za desert palačinke dulce de leche sa slatkim i kremastim karamel sosom, prelivene svježim voćem.

Za piće, Argentinci će često uživati ​​u tradicionalnom biljnom čaju napravljenom od biljke yerba mate.

Argentina je iskusila jedan od najviših nivoa inflacije u svijetu, pri čemu su cijene hrane porasle za 303 posto u februaru 2024. u odnosu na februar prethodne godine.

Za pripremu ovog konkretnog iftarskog obroka, Al Jazeera je izračunala da bi jedna porcija danas koštala oko 7.200 pezosa (8,4 dolara), u poređenju sa oko 1.782 pezosa (2 dolara) 2023. godine, što predstavlja povećanje od više od četiri puta.

Australija

Za najveće ostrvo na svijetu iskustvo iftara je odraz multikulturalnog pejzaža zemlje, miješajući okuse iz cijelog svijeta. U srcu obroka je "halal snack pack", popularno jelo ulične hrane pretvoreno u osnovno jelo od janjetine na podlozi od ljutog čipsa i preliveno bijelim lukom i barbecue sosom.

Uz prilogu je često supa od leće sa povrćem, a za sladokusce tu su lamingtons - biskvit premazan čokoladom, punjen džemom i prekriven suhim kokosom. Najbolje je servirati ohlađen, odličan je sladak i osvježavajući voćni koncentrat za rehidrataciju nakon ljetnog dana posta.

Ovaj iftar košta oko 12,5 australskih dolara (8,1 dolar), u odnosu na oko 11 australskih dolara (7 dolara) godinu ranije. Najveće povećanje cijena došlo je od ključnih sastojaka, uključujući meso i jaja.

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina ima raznovrsnu tradicionalnu hranu koja odražava njeno multikulturalno nasljeđe. Solidan izbor na bosanskom iftarskom stolu je pita krompiruša, topa, hurmašica. Iftar završava čaša soka od drenjine.

Kombinirajući sva ova jela, Al Jazeera je izračunala da jedno serviranje ovog obroka ovog ramazana košta oko 2,9 KM (1,6 dolara). U 2023. isti obrok koštao je 2,7 KM (1,5 dolara), što je povećanje od 7 posto. Veća cijena krompira, šećera i putera je uglavnom bila odgovorna za skuplji bosanski iftar u 2024. godini.

Egipat

Zemlja prožeta stoljetnom tradicijom i kulinarskim naslijeđem, egipatski iftarski što može uključivati ​​lokalnu poslasticu od listova grožđa punjenih mješavinom riže, mljevenog mesa i začina.

Za hranjivu supu uvijek je dobar izbor nasjeckana molohiya (lišće jute) pripremljena s češnjakom i korijanderom, a zatim kunafa, slatki i sirasti desert koji se jede diljem Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

Za utaživanje žeđi, qamar al-din, tradicionalno piće od kajsije.

Egipat trenutno doživljava rekordne nivoe inflacije i deprecijaciju valute.  

Al Jazeera je izračunala da će ovog ramazana koštati otprilike 68 egipatskih funti (1,4 dolara) za pripremu jedne porcije gore navedenog obroka. U 2023., isti obrok koštao je 39 egipatskih funti (0,8 dolara), što je povećanje od 74 posto.

Indija

Indija ima veliki izbor iftarskih obroka. Jedan od omiljenih je ghugni, vegetarijanski kari od graška ili slanutka i kuhan sa lukom, paradajzom i raznim začinima. Kao prilog, tu je pakora, duboko prženo povrće napravljeno od luka i zelenog čilija. Za desert imamo suji halwa, puding od griza kuhan sa gheejem i šećerom i preliven orasima.

Za osvježenje može se posegnuti za čašom napitka od sirupa od ruže, vode i često mrvicama limete ili mente.

Kombinirajući ove sastojke, Al Jazeera je izračunala da priprema porcije ovog obroka ovog ramazana košta otprilike 149 rupija (1,8 dolara). Isti obrok prošle godine je zapravo koštao 162 rupije (1,9 dolara), što je smanjenje od 9 posto.

Glavni razlog za to je pad cijene luka. Indija je najveći svjetski izvoznik luka. U decembru je zemlja uvela zabranu na sav izvoz luka kako bi povećala domaću dostupnost i snizila cijene koje su se više nego prepolovile otkako je zabrana stupila na snagu 23. marta.

Indonezija

Indonezijska iftarska tradicija su lokalno inspirisane jedinstvenim ukusom bubura - tradicionalne rižne kaše prelivene sjeckanom piletinom, kikirikijem, zelenilom i nizom začina. Omiljeni prilog je bakwan, hrskava popečka od povrća koja sadrži razno povrće kao što je narezana mrkva, kupus i klice graha. Za one koji vole slatko, tu je kolač pisang, slatki desert napravljen od banana kuhanih u kokosovom mlijeku, šećera i listova pandana. A da biste zaokružili ukusan obrok, popijte čašu es timun surija, osvježavajućeg napitka od dinje i kokosa.

Priprema obroka ove godine košta oko 66.600 rupija (4,2 dolara). Troškovi prošle godine bili su 62.600 rupija (3,9 dolara), oko 6 posto niži.

Malezija

Malezijska kuhinja je lokalno inspirirana goveđim rendangom, bogatim i začinjenim goveđim jelom na bazi kokosovog mlijeka. Kao dodatak, Malezijci često uživaju u sayur lodehu, mirisnom paprikašu od povrća, kokosovog mlijeka, sa patlidžanom, pasuljem i orasima. Kako bi upotpunili bogate okuse, mnogi Malezijci će posegnuti za čašom sirap bandunga, mlijeka natopljenog slatkim ružinim sirupom. I kao vrhunac, popularan desert je seri muka, dvoslojna krema od pirinča i pandana.

Kombinirajući sve potrebne sastojke, Al Jazeera je izračunala da košta otprilike 6,9 ​​ringita (1,5 dolara) za pripremu jedne porcije ovog obroka u 2024. godini. U 2023. isti obrok koštao je oko 6,4 ringita (1,3 dolara), što je povećanje od 7 posto.

Za malezijski iftar, najveći rast cijena u protekloj godini zabilježen je kod svježih namirnica, uključujući jaja i kokosovo mlijeko.

Nigerija

Nigerijska kuhinja poznata je po raznovrsnim sastojcima i začinima. Kao glavno jelo, Nigerijci, kao i mnogi širom zapadne Afrike, često će uživati ​​u jolof riži, crvenoj aromatičnoj riži, koja se servira s piletinom. Da bi se poboljšali okusi, moglo se uživati ​​u moi moi - slanom pudingu od crnog graha. A za desert dobar izbor je salata od svježeg voća. Povrh svega, nigerijski iftar najbolje je poslužiti uz zobo, popularni napitak od osušenih cvjetova hibiskusa.

Najmnogoljudnija afrička nacija zabilježila je pogoršanje stope inflacije, agresivno povećanje cijena piletine i drugih svježih namirnica.

Al Jazeera je izračunala da 2024. godine priprema porcije ovog obroka košta oko 6.500 naira (4,4 dolara), u poređenju sa oko 3.860 naira (2,6 dolara) godinu ranije - što je povećanje od oko 68 posto.

Pakistan

Iftar u Pakistanu započinje od dahi baraja - popečaka od leća, prelivenih jogurtom i prelivenih slatkim i začinjenim chutneyima. Sa strane imamo voćni chaat, slatku i slanu voćnu salatu posutu chaat masalom. Za desert je jalebi - popularna ulična hrana napravljena od brašna i šećera sa gnjecavim središtem. Lijep način da se zaokruži iftar je piće s okusom ruže.

Ukupni troškovi namirnica za porciju ovog iftarskog obroka iznosi 172 rupije (0,6 dolara). U 2023. isti obrok koštao je 141 rupija (0,5 dolara), što je povećanje od oko 18 posto.

Nivo inflacije u Pakistanu je ostao visok, a inflacija cijena hrane je dostigla rekordnih 48,65 posto u maju 2023. Gledajući našu listu sastojaka, otkrili smo da su najveća povećanja cijena zabilježena kod povrća, šećera i gheeja.

Palestina

Jedno od najrasprostranjenijih jela širom Palestine i regije Levant je maklouba, što u prevodu sa arapskog znači "naopako". To je ukusno jelo od riže sa slojevima isječenih patlidžana, mesa i drugog povrća koje se kuha zajedno u loncu, a zatim se okreće naopačke na tanjir za serviranje prije jela. Dopuna makloubi je dagga - tradicionalna začinjena salata od paradajza i krastavaca prelivena maslinovim uljem. Za desert, odličan izbor za ramazan je katayif, vrsta polukružnih punjenih palačinki često punjenih orasima ili sirom, a zatim umočenih u sirup.

Tamir hindi je popularno piće napravljeno od tamarinda i šećera.

Ukupni troškovi namirnica iznose oko 31,5 šekela (9 dolara) za pripremu porcije ovog iftarskog obroka na okupiranoj Zapadnoj obali ovog ramazana. Isti obrok koštao je 28,5 šekela (8 dolara) 2023. godine, što je povećanje od 11 posto.

Najveći rast cijene imalo je maslinovo ulje, skoro se udvostručivši sa 30 šekela (8,2 dolara) po litru u 2023. na 55 šekela (15 dolara) ove godine. Cijena mesa također je porasla za 10 posto.

Ramazan u Gazi usred kontinuiranog napada Izraela veliki je izazov za mnoge Palestince. Priprema obroka je luksuz koji si mnogi ne mogu priuštiti. Prema ljudima na terenu, jedno jaje sada košta 6 šekela (1,64 dolara).

Uprkos tome, porodice pokušavaju da održe svoj duh i tradiciju pripremajući sva jela koja mogu. Al Jazeera je razgovarala s nekima od ovih raseljenih porodica koje sada žive u šatorima u Rafi.

Južna Afrika

Za glavno jelo Južnoafrikanci mogu uživati ​​u klasičnoj kombinaciji pap en vleisa, poznatog i kao shisa nyama - kaša od kukuruznog brašna koja se jede s mesom sa roštilja. Uz to ide čakalaka, pikantno povrtno jelo napravljen od luka, paradajza, šargarepe, pasulja i začina. Za desert hrskavu poslasticu pružaju koeksisteri - pleteno duboko prženo tijesto natopljeno sirupom. Da zaokružimo obrok, "stoney" – gazirani sok od đumbira - nudi osvježavajući završetak iftara.

Kao i mnoge zemlje, Južna Afrika se bori sa rastućom inflacijom. Al Jazeera je izračunala da priprema porcije gore navedenog iftarskog obroka košta oko 77 randa (4,0 dolara). U 2023. isti obrok koštao je 68 randa (3,6 dolara), što je povećanje od oko 13 posto.

Najveće poskupljenje došlo je zbog cijena čakalaka kao i brašna za kolače i šećera.

Turska

Dolma je jedno od glavnih jela za iftar u Turskoj. Sa strane je posuda kremastog umaka od jogurta i krastavca. Za desert, jedan od mnogih izbora može biti muhallebija, mlječni puding aromatizovan cimetom i orasima.

A za potporu probave, salgam, fermentirani napitak od repe je dobar izbor.

Turska je također doživjela porast inflacije. Porcija ovog obroka košta oko 60,5 lira (1,9 dolara), u poređenju sa oko 50,6 lira (1,6 dolara) prije godinu dana, što je povećanje od oko 20 posto. Među najvećim poskupljenjima su mliječni proizvodi, uključujući mlijeko i jogurt.

Ujedinjeno Kraljevstvo

U Velikoj Britaniji ima otprilike četiri miliona muslimana. Kao i mnoge druge zemlje sa većinskim nemuslimanskim stanovništvom, izbor iftarskih obroka u velikoj mjeri zavisi od etničke pripadnosti. Obilni britanski iftar od morskih plodova mogao bi se sastojati od komadića fileta lososa koji se servira sa prilogom od povrća i riže. Nakon glavnog jela može se poslužiti voćni jogurt i šoljica vrućeg zelenog čaja.

Za ovogodišnji iftar, Al Jazeera je izračunala da košta otprilike 2,2 funte (2,7 dolara) za jednu porciju gore navedenog obroka. To je marginalno povećanje od oko 4 posto u odnosu na prethodnu godinu od 2,1 funtu (2,6 dolara).

U 2022. Velika Britanija je iskusila sedam mjeseci dvocifrene inflacije koja je dostigla vrhunac od 11,1 posto u oktobru. Stopa se od tada ustalila na oko 4 posto tokom prvih nekoliko mjeseci 2024.