Proteklih sedmica mnogo se govorilo o dolasku u Ukrajinu protivzračnog sistema Patriot s ciljem odbrane zračnog prostora od projektila koje lansira Rusija. Ovaj sistem raširen je među vojskama zapadnih zemalja i činilo se da bi mogao biti prekretnica u sukobu. Međutim, Rusija je svojim hipersoničnim projektilima Kinžal već uništila barem jednu od ovih baterija.

Moskva je rasporedila svoje protivzračne raketne sisteme S-350 Vityaz, koji su oborili brojne letjelice ukrajinskih oružanih snaga. Ovaj sistem je sposoban, prema novinskoj agenciji RIA Novosti, uništiti ukrajinski zrakoplov u potpuno automatskom načinu rada bez ljudske intervencije. Prema ovoj agenciji, to je bilo prvi put da je takav način rada PZO-a testiran u borbenim uslovima. S-350 Vit-yaz otkrio je metu, pratio je i potpuno automatski uništio.

Vojska se ne miješa u njegov rad i sistem je nastavio raditi prema algoritmu koji je odabrala umjetna inteligencija za borbenu situaciju. Vityaz radi u aktivnom i pasivnom radarskom načinu rada, povećavajući otpornost sistema na buku, kao i njegovu sposobnost otkrivanja i klasificiranja ciljeva.

Koji je sistem onda bolji, američki Patriot ili ruski S-350 Vityaz?

Prema specijaliziranim medijima, Vityaz se po performansama može uporediti s Patriotom, ali rakete ruskog sistema lete brže i sposobne su pogoditi niskoleteće ciljeve, čak i na visini od 10 metara od tla, a da bi Patriot bio učinkovit, meta mora letjeti najmanje 100 metara visoko.

Paralelno, sistem protivzračne odbrane srednjeg dometa S-350 Vityaz dizajniran je za borbu protiv aerodinamičkih i balističkih ciljeva. Kompleks uključuje zapovjedno-kontrolno središte, višenamjensku radarsku stanicu i samohodni lanser s 12 projektila srednjeg i malog dometa 9M96 i 9M100 koji se lansiraju po principu "hladnog" vertikalnog lansiranja - kontejnera za lansiranje i tjera ih na visinu veću od 30 metara, a zatim se glavni motor pali. Svi elementi protivzračne odbrane montirani su na posebnu šasiju na točkovima pod nazivom BAZ-69092-012.

Zona uništenja za aerodinamičke ciljeve je između 1,5 i 60 kilometara dometa i 10 do 30 kilometara visine, dok je za balističke ciljeve između 1,5 i 30 kilometara dometa i dva do 25 kilometara visine. Rakete Vityaz mogu napadati ciljeve maksimalnom brzinom od dva kilometra u sekundi.

S-350, koji se nalazi između sistema S-300 i S-400, funkcionalniji je od sistema dugog dometa S-300V4, S-400 i S-500, dizajniran za uništavanje strateških i taktičkih letjelica. S-350 je najučinkovitiji ako želite uništiti letjelice, krstareće rakete i UAV-ove na srednjem dometu.

U slučaju Patriota, taj mobilni sistem protivzračne odbrane, kojeg proizvode Raythe-on i Lockheed Martin, sastoji se od kontrolne stanice za djelovanje, postrojenja za napajanje, radara AN/MPQ-53, s dometom između 70 i 130 km, te lansera koji može nositi četiri projektila zemlja-zrak (MIM-104C) dometa 100 km i 5 Macha. Primarni cilj je suprotstaviti se taktičkim balističkim projektilima (TBM), krstarećim projektilima (CM), radarima malih presjeka (LCSR) i letjelicama sljedeće generacije.

Radar je sposoban otkriti dolazak neprijateljske letjelice ili projektila na teritoriju udaljenu 150 kilometara. Nakon što radar da uzbunu, rakete mogu krenuti u akciju, može presresti raketu udaljenu 80 kilometara i na visini većoj od 20.000 metara.