Lideri SNSD-a, HDZ-a i “trojke” sastali su se danas u Laktašima. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, na Dodikovom imanju u Bakincima, selu kod Laktaša, bez prisustva medija, koji nisu ni bili obaviješteni da je sastanak uopće organiziran.

Iz SNSD-a je nakon razgovora kratko saopćeno da su oni bili domaćini.

“Na današnjem sastanku postignut je važan iskorak o ključnim pitanjima na evropskom putu Bosne i Hercegovine. Napravljen je značajan napredak po pitanju Izbornog zakona BiH koji će se finalizirati tokom februara. Politički lideri obavezali su se da nastave konstruktivne partnerske razgovore sa ciljem postizanja dogovora u navedenom roku”, navedeno je u saopćenju iz SNSD-a.

Nakon sastanka lider SNSD-a Milorad Dodik se oglasio na mreži X.

“Kad postoji volja, postoji i način da od naroda izabrani lideri razgovaraju i odlučuju. Današnji sastanak s partnerima iz vlasti sa nivoa BiH je bio konstruktivan, što nas dovodi u poziciju da dogovor o Izbornom zakonu finaliziramo tokom februara”, napisao je Dodik.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt najavio je ranije da će se do kraja ove sedmice okupiti politički lideri kako bi još jednom pokušali dogovoriti tehničke izmjene Izbornog zakona, te da će ako ne uspiju, on intervenirati.

Sastanku su prisustvovali Milorad Dodik (SNSD), Elmedin Konaković (NiP), Nermin Nikšić (SDP), Edin Forto (NS) i Dragan Čović (HDZ).