Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja se bori protiv Huta u Jemenu objavila je da će u srijedu zaustaviti vojne operacije, nakon što je iz Ujedinjenih naroda pozvano na primirje tokom svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

UN je s vojnim savezom i proiranskih Hutima koji ratuju od 2015. godine radio na postizanju mirovnog sporazuma i dogovora o ublažavanju humanitarne krize u toj osiromašenoj zemlji.

Primirje je najznačajniji korak u mirovnim naporima u posljednje tri godine, dok međunarodna zajednica pokušava okončati sedmogodišnji sukob u kojem su poginuli deseci hiljada ljudi, a milioni su dovedeni na rub gladi.

"Komanda zajedničkih snaga objavljuje da prekida vojne operacije u Jemenu od srijede u šest sati ujutro", prenijela je saudijska novinska agencija SPA saopćenje glasnogovornika koalicije, brigadira Turkija al-Malkija.

Ta je odluka uslijedila u jeku međunarodnih napora da se okonča jemenska kriza i postigne sveobuhvatno političko rješenje, dodaje agencija.

UN u svom prijedlogu poziva na prekid vatre tokom ramazana u zamjenu za to da se brodovima omogući ulazak u luku Hodeidah koju drže Huti te manjem broju komercijalnih aviona korištenje aerodroma u Saani, rekli su upućeni izvori. Ramazan počinje ovog vikenda.

Zračna luka u Saani zatvorena je od 2015. godine, kada je koalicija intervenirala pošto su Huti svrgnuli vladu Abd-Rabbua Mansoura Hadija 2014. godine.

Koalicija kontrolira jemensko more i zračni prostor.