U zaključcima su pozvali sve vjerske službenike da u svjim javnim istupima i obredima ne narušavaju mir, suživot i da ne vrijeđaju vjerska osjećanja drugih.

Skupština Grada Prijedora opredijljena je za suživot na principu međunacionalne i međuvjerske tolerancije i uvažavanja.
Ovo su zaključci skupštine grada u kojem su, kako smo ranije napisali, srpske vlasti nasilno preuzele sve lokalne institucije i pobile najmanje 3.200 Bošnjaka i Hrvata, ali i Albance, Rome, Čehe, Pakistance, Ukrajince... Grada u čijoj se okolini nalazi masovna grobnica Tomašica, logori smrti Omarska, Keraterm i Trnopolje. Grada u čijoj se okolici nalazi etnički očišćeno Mataruško Brdo, na kojem je i selo Briševo, gdje je u pet dana jula 1992. godine ubijeno 1.800 muškaraca, žena i djece, a ostatak deportiran u logore smrti. O 102 ubijene djece gradska skupština se nikada nije očitovala niti će kao niti o najmanje 500 Prijedorčana koji se još uvijek vode kao nestali.

A problem je hutba kozaračkog imama. Mir, tolerancija, suživot - a bošnjačka djeca ni danas ne mogu imati nacionalnu grupu predmeta u školi, osporava im se maternji jezik… Kako su ti prijedorski Srbi tolerantni, pa to je neviđeno.