Konfuzna politička situacija u Banovićima na relaciji Pokret demokratske akcije (PDA) – Stranka demokratske akcije (SDA) traje godinama, još od formiranja PDA s Mirsadom Kukićem na čelu, no posljednjih sedmica vodi se žestoka borba za vlast a u toj su borbi sijevale i šake i bokseri između građana i pojedinih vijećnika Općinskog vijeća Banovići (OV). Reagirala je i policija.

Kulminiralo je nakon što je formirana nova većina u OV koja je nakanila smijeniti aktuelnog načelnika Begu Gutića (SDA). Novu većinu okupio je PDA, s jedanaest svojih i podrškom dvoje bivših članova SDA te jednog iz NiP-a. Dotadašnji članovi SDA, nakon što su pod sumnjivim okolnostima prešli na stranu PDA, isključeni su iz SDA, a djeluju kao nezavisni vijećnici. Danas ova većina naizgled djeluje kompaktno i donosi odluke, no sporan je i upitan legitimitet tih odluka, sazivanje sjednica i delegiranje dnevnog reda, baš kao i održavanje referenduma na kojem bi se građani trebali izjasniti o Gutićevom opozivu, a koji nova većina od početka najavljuje.

“Poštujemo novu većinu, ali to ne znači da oni mogu vršiti pravno nasilje. Ova je većina sada u ćorsokaku zbog određenih proceduralnih grešaka koje su napravili. Zapravo, njihov je cilj bio blitzkrieg nakon preuzimanja Rudnika mrkog uglja Banovići, kako bi se Mirsadu Kukiću nabildali mišići, a u pozadini svega jeste smjena Vlade Tuzlanskog kantona. Odnosno, to bi bio naredni korak. Nova većina saziva sjednice, ali ja to zovem okruglim stolovima, a šira javnost mogla ih je vidjeti u nedavnom fizičkom pokušaju preotimanja vlasti. U međuvremenu je došlo do zamjene teza, da im se ne da pečat, koji je ondje gdje mu je i mjesto, u Općinskom vijeću”, rekao je Gutić za Stav.

Nova većina u Općinskom vijeću Banovića zakazala je referendum za Gutićev opoziv za 3. septembar. U međuvremenu, donijeli su odluku da se snizi cijena komunalnih usluga, no ova odluka još ne može stupiti na snagu jer, između ostalog, nije ovjerena pečatom.

Kao glavni razlog za Gutićev opoziv nova većina navodi njegov navodno nedomaćinski odnos prema Općini Banovići i pokušaj jačanja određenih grupacija ljudi koji nemaju veze sa Općinom. Gutić je negirao da se plaši referenduma. “Želimo da sve ide legalnim putem i da ovo bude poštena utakmica. Mi se referenduma ne bojimo. Ubijeđen sam da ni Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine neće pristati na ovu njihovu igru.”