Svijet su obišli snimci američkog vojnika Aarona Bushnella koji se zapalio ispred Ambasade Izraela u Washingtonu, uzvikujući kako ne želi biti saučesnik u izraelskom genocidu nad Palestincima.

Prema profilima na društvenim mrežama za koje se smatra da pripadaju Bushnellu, američki vojnik završio je obuku u Zračnim snagama na samom vrhu i učestvovao je u misiji praćenja i nadzora infrastrukture informacijskih tehnologija.

Na profilima, za koje još uvijek nije zvanično potvrđeno, ali se vjeruje da pripadaju vojniku američkog ratnog zrakoplovstva, navodi se da je Bushnell, čije iskustvo u softverskom inženjerstvu privlači pažnju, dobio pohvale od svojih menadžera za timski rad.

LinkedIn je jedan od profila društvenih medija za koji se smatra da pripada Bushnellu, na kojem stoji da je aktivni pripadnik američkih zračnih snaga.

U njegovom karijernom profilu na LinkedInu pod imenom Aaron Bushnell navedeno je da je studirao diplomski studij softverskog inženjerstva na Univerzitetu Western Governor u Utahu, kao i na Univerzitetu Southern New Hampshire.

Među vještinama koje posjeduje navedeno je da je softverski inženjer sa znanjem kompjuterskih jezika programiranja Python, Perl, Red Hat Enterprise Linux (RHEL) operativnog sistema i Ansible softverske platforme.

Na njegovom LinkedIn profilu piše da je 25-godišnji Bushnell uspješan u timskom radu u svom radu i zbog toga dobiva pohvale od svojih menadžera.

Prema njegovom profilu na LinkedInu, Bushnell, koji je sedam mjeseci prošao osnovnu i tehničku obuku u američkom ratnom zrakoplovstvu, dvije godine je radio u nadzoru infrastrukture informacionih tehnologija nakon što je završio obuku u vrhu svoje klase. Navodi se da Bushnell radio i kao DevOps inženjer u američkim ratnim snagama.

Također se navodi da je Aaron Bushnell između 2015. i 2017. godine radio kao stručnjak za IT i razvoj mreže u kompaniji pod nazivom Paraclete Press, koja izdaje knjige i muziku sa krišćanskim sadržajem.

"Mnogi od nas su se pitali: Šta bih radio da živim za vrijeme ropstva? Ili šta bih radio da živim za vrijeme Jim Crow Southa, ili da sam pod aparthejdom, ili da moja zemlja vrši genocid? Volimo da pitamo. To je ono što trenutno radite.", napisao je Bushnell ranije u objavi na Twitch kanalu.

Na fotografiji podijeljenoj na Facebook profilu, za koji se vjeruje da pripada Bushnellu, on se može vidjeti među članovima grupe kako drže majicu u znak sjećanja na policajca Seana Ganona, koji je ubijen na dužnosti 2018.

Prema njegovom Facebook profilu, Bushnell prati stranicu zajednice "Studenti za pravdu u Palestini" na Univerzitetu Kent State, prenosi Anadolija.

Vojnik američkog ratnog vazduhoplovstva Aaron Bushnell došao je ispred izraelske ambasade u Washingtonu, polio se benzinom i zapalio.

Na snimcima koji su podijeljeni na društvenih mreža može se čuti kako Bushnell poručuje: "Neću više učestvovati u genocidu." Sve do zadnjeg daha uzvikivao je "Sloboda Palestini". Nakon što je sa teškim povredama prebačen u bolnicu, Bushnell je tamo preminuo.