Wall Street Journal objavio je da je Iran pomogao hamasu da pripremi napad na Izrael, u kojem je poginulo više od 700 Izraelaca, pokrenuvši tako novi rat. Članovi iranske Revolucionarne garde pomogli su u planiranju napada od prošlog augusta i čak su dali zeleno svjetlo za početak, prema izvorima Hamasa i Hezbollaha na koje se pozivaju njujorške novine. Pojedinosti su bile razrađene na sastancima održanim u Bejrutu između iranskih zvaničnika, članova Hamasa (organizacija koja kontrolira Pojas Gaze) i predstavnika Hezbollaha (organizacija prisutna u Libanonu).

Ovu informaciju iznio je i izraelski predsjednik Isaac Herzog, koji je rekao da je Iran bio arhitekta napada. Iran je oštro demantirao ovu informaciju i rekao da je Hamasova operacija nezavisna operacija. Mahmoud Mirdawi, visoki zvaničnik hamasa, rekao je da su oni sami planirali napade. "Ovo je odluka Palestinaca i Hamasa", inzistirao je.

Američki državni sekretar Antony Blinken također je rekao da Sjedinjene Države trenutno nisu upoznate s direktnim iranskim sudjelovanjem u ofanzivi koju je ove subote pokrenuo Hamas.

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima rekla je da su "odluke koje donosi palestinski otpor autonomne i usklađene s legitimnim interesima palestinskog naroda. Snažno i nepokolebljivo podržavamo Palestinu; međutim, nismo uključeni u odgovor Palestine, jer to radi samo sama Palestina.”

Više od 1000 smrtnih slučajeva već je zabilježeno u obje zemlje otkako je Hamas pokrenuo svoj prvi napad iz Pojasa Gaze protiv Izraela u subotu rano ujutro. Palestinski militanti infiltrirali su se na izraelsku teritoriju kopnom, morem i zrakom a tokom vikenda, Izrael je izvršio kontranapad, ostavivši stotine mrtvih u Gazi i hiljade ranjenih.

Hamas, koji se naziva i Islamski pokret otpora, je paravojna organizacija koja se pojavila u Palestini. Hamasovi saveznici su Afganistan, Iran, Katar i Sirija, iako je popis neprijatelja puno duži. Ovu je organizaciju proglasio "terorističkom" veliki broj zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Japan, Kanadu, Egipat, Australiju i Izrael, između ostalih. Evropska unija također ju je 2003. godine smatrala "terorističkom organizacijom", iako se Sud pravde žalio na ovu odluku.

Hamas je preuzeo punu kontrolu nad Pojasom Gaze 2007. nakon što se kandidirao na palestinskim općim izborima 2006. pod nazivom 'Promjene i reforme' gdje je dobio apsolutnu većinu. Nakon niza sukoba, godinu dana kasnije uspjeli su s teritorije protjerati Fatah, još jednu palestinsku političko-vojnu organizaciju koja je u Gazi vladala od ranih 1960-ih.

Hamasov se vođa zove Ismail Haniya i na dužnosti je od 2005. godine, kada je izabran za predvodnika liste organizacije na izborima. Od tada Hamas kontrolira sve što se događa u Pojasu Gaze. U njihovom vojnom ogranku nalaze se brigade Izz ad-Din al Qassama, koje su zadužene za sigurnost i odbranu Gaze. Djeluju od 1992. kada je Hamas započeo val otmica i napada na Izrael koji je kulminirao ubistvom Nissima Toledana, višeg narednika i izraelskog graničnog policajca.

Al Qassam se sastoji od šest regionalnih brigada koje imaju po šest bataljona, koji su pak podijeljeni u još 27 regionalnih bataljona a manji vodovi raspoređeni su diljem Pojasa Gaze. Svaka brigada ima svoje dodijeljene funkcije. Neki su zaduženi za lansiranje raketa, dok drugi upravljaju bespilotnim letjelicama.

Njegova je podjela jasna, pa je njegovih šest glavnih regionalnih brigada klasificirano kao Elitne jedinice, Zračne jedinice, Mornaričke jedinice, Jedinice specijaliziranog oružja duge putanje, Jedinice protivzračne odbrane i jedinice za krijumčarenje. Brigade Al Qassama čini gotovo 20.000 ljudi.

Hamas je u napadu na Izrael ovog vikenda pokazao kakvim alatima raspolaže. Prvo, kako bi Palestinci mogli kopnom ući u Izrael, upotrijebili su bager koji je probio graničnu ogradu koja je razdvajala obje zemlje. Za ulazak morem koristili su različite čamce, a vinuli su se i u nebo. Kombiniraju svoje napade s lansiranjem raketa, granata i drugog oružja koje osigurava Hezbollah, libanska šiitska organizacija koja ima arsenal od više od 15.000 projektila koje im pak osigurava Iran.