Kongresna stranka dobila je značajnu podršku u južnoj indijskoj državi Karnataka nakon pobjede na ključnim izborima protiv vladajuće Bharatiya Janata Partije (BJP), koju predvodi premijer Narendra Modi. Prebrojavanje glasova koje je izvršila Izborna komisija otkrilo je da je Kongres osvojio 135 skupštinskih mjesta od 224, što je daleko iznad većine od 113, kako bi formirao regionalnu vladu. BJP je imao manje od 70 mjesta.

Karnataka je dom za 65 miliona ljudi, uključujući mnoge mlade IT stručnjake koji rade u njenom glavnom gradu i tehnološkom centru Bangalore. Do sada je to bila jedina država u južnoj Indiji koju je kontrolisala BJP. To je prva od pet velikih država koje su izašle na izbore ove godine, i druga država u kojoj je BJP izgubio od Kongresa u posljednjih šest mjeseci nakon državnih izbora u sjevernoj državi Himachal Pradesh u decembru, piše TIME.

Iako je poraz vladajućeg BJP-a i dalje teška bitka za Kongres, mnogi analitičari vide Karnataku kao ključni pokazatelj slabljenja popularnosti vladajuće stranke uoči nacionalnih izbora za samo godinu dana, kada će Modi tražiti treći uzastopni mandat. BJP je svoje uporište u državi vidio kao ključnu odskočnu dasku za svoje političke ambicije u susjednim državama kao što su Tamil Nadu, Telangana i Kerala, gdje trenutno nema vlast.

U Karnataki, BJP je bio na vlasti od 2018. godine nakon što je vodio kampanju na svojoj dominantnoj platformi hindu-nacionalističkih vrijednosti koje su se povlađivale većini hinduističkih glasača. Analitičari kažu da je ovaj izborni rezultat pokazao "granice Hindutve". Napisao je jedan kolumnista u Hindustan Timesu, „BJP je uložio sve karte na Hindutvu da porazi Kongres na ovim izborima. Rezultati pokazuju da je strategija možda imala upravo negativan učinak.”

BJP je ranije maksimizirao svoje dobitke tako što je povlađivao vjerskim tenzijama između većinskih hinduista i muslimana. (Prema podacima popisa iz 2011. godine, Karnataka je dom 84% Hindusa, 13% muslimana i manje od 2% kršćana.) Prošle godine, vlada je zabranila muslimanskim djevojčicama da nose marame kao dio školske uniforme. U aprilu je ukinula rezervisane kvote za muslimane u zapošljavanju i obrazovanju i preraspodijelila ih na dvije hinduističke kastinske grupe, uprkos protivljenju na sudovima.

Uoči državnih izbora, BJP je takođe vodio agresivnu kampanju širom Karnatake, a Modi je održao nekoliko skupova. Stranka se oslanjala na Modijevu popularnost kao nacionalnog lidera i optužila svog protivnika za zanemarivanje hinduističkih vrijednosti. Međutim, došlo je do smanjenja povratka čak i među dominantnom državnom kastom Hindu Lingayat, nekada jakim dijelom baze BJP-a, koja je povukla svoju podršku nakon što nekoliko vođa stare garde nije bilo u utrci.

Lokalnu kampanju Kongresne stranke organizovali su državni čelnici, fokusirajući se na pitanja poput rastuće inflacije i nezaposlenosti, nesigurnosti hrane i nevolja farmera. Također je ukazano na optužbe za korupciju protiv državne vlade koju predvodi BJP i njene neuspjehe u izgradnji bolje infrastrukture.

“Premijer je unio podjele i pokušao polarizaciju. Glasanje u Karnataki je za motor u Bengaluruu koji će kombinovati ekonomski rast sa društvenom harmonijom”, napisao je Jairam Ramesh, generalni sekretar Kongresa na Tviteru.

Ranije ove godine, Rahul Gandhi, potomak porodice Gandhi koja je predvodila Kongresnu stranku decenijama od sticanja nezavisnosti Indije, završio je marš širom zemlje pod nazivom Bharat Jodo Yatra u pokušaju da razgovara s biračima i dobije širu izbornu podršku. Gandhi je također hodao preko Karnatake, prešavši 317 milja za 21 dan. Kongres je kasnije osvojio 15 od 20 izbornih jedinica obuhvaćenih maršom, prema podacima koje je prikupio The Quint.

Izborni rezultati u Karnataki popravili su izglede Kongresne stranke na nacionalnim izborima 2024. godine, kada će ponovo osporiti Modijevo vodstvo. U martu je Gandhi izbačen iz parlamenta nakon što je BJP protiv njega podigao optužbe za klevetu zbog primjedbi koje je iznio na prethodnom izbornom skupu 2019. o premijerovom prezimenu "Modi". Ako sud ne poništi odluku, Gandhi će izgubiti pravo da se kandiduje na izborima.