Šanse da je baterija vašeg telefona napravljena od kobalta iz Demokratske Republike Kongo – kao što to pokazuje ovaj grafikon – vrlo su visoke.

Riječ je o državi rangiranoj po korupciji na 166. mjestu među 180 zemalja koje analizira Transparency International Indeks, s procjenom iz 2018. godine da u njoj milion ljudi živi u modernom ropstvu.

Demokratska Republika Kongo najveći je svjetski proizvođač ključnog metala za proizvodnju litijum-jonskih baterija. Godine 2021. ova država proizvela je približno 120.000 metričkih tona kobalta. Treba znati da u istoj godini ukupna svjetska proizvodnja kobalta iznosila 170.000 metričkih tona.

Ali šta je kobalt?

Kobalt je tvrd, sjajan metal koji se nalazi samo u Zemljinoj kori. Prvi put ga je otkrio 1735. godine švedski hemičar Georg Brandt. Koristi se u borbi protiv površinske oksidacije, a i za formiranje različitih legura. U osnovi, to je nusproizvod rudarenja nikla, srebra, olova, bakra i željeza. Jedinjenja kobalta koriste se i za bojenje porculana, stakla, keramike i pločica zbog plave boje koja se iz njega dobiva.

Rudarska industrija u Demokratskoj Republici Kongo najunosniji je i najvažniji dio ekonomije ove države, to je njen najveći izvor prihoda od izvoza.

Demokratska Republika Kongo proizvodila je više od dvije trećine svjetskog kobalta u 2021. godini, što ju čini uvjerljivo najvećim svjetskim proizvođačem kobalta. Proizvodnja kobalta u ovoj zemlji udvostručila se od 2010. godine.

Uprkos tome što ima najveće rezerve kobalta na svijetu, a bogata je i mnogim drugim rudama, Demokratska Republika Kongo hronično pati od siromaštva i korupcije. Gofišnji bruto domaći proizvod po stanovniku u ovoj zemlji iznosi nešto više od 650 dolara, što je svrstava na 181 mjesto među 192 države.

Opće je poznato da se u iskopavanju kobalta u Demokratskoj Republici Kongo koriste djeca, što je dokumentirano kroz izvještaje različitih svjetskih organizacija. Ministarstvo rada Sjedinjenih Američkih Država procjenjuje da 40.000 djece, od kojih su neki šestogodišnjaci, radi u tamošnjim rudnicima.