Zima je sve bliža, a za još jedno skijalište u Francuskoj to znači suočavanje sa realnošću da nema dovoljno snijega.

La Sambuy, grad koji je poznat kao porodična skijaška destinacija u blizini Mont Blanca u francuskim Alpima, odlučio je da demontira svoje žičare jer je globalno zatopljenje smanjilo skijašku sezonu na samo nekoliko sedmica, što znači da više nije isplativo držati ih otvorene.

"Prije smo imali snijeg praktično od prvog decembra do 30. marta", rekao je gradonačelnik La Sambuya Jacques Dalex za CNN.

Prošle zime bilo je samo "četiri sedmice snijega, a čak ni tada nije bilo puno snijega", dodao je. To je vrlo kratak period, jer se brzo na stazi pojavilo kamenje.

U mogućnosti da se otvori na manje od pet sedmica tokom januara i februara, Dalex je rekao da odmaralište očekuje godišnji operativni gubitak od otprilike 500.000 eura. Samo održavanje liftova košta 80.000 eura godišnje.

La Sambuy nije veliko odmaralište, sa samo tri žičare i pregršt staza koje sežu do visine od 1.850 metara. No, s nizom staza koje se kreću od stručnih "crnih" do početničkih "zelenih" i relativno jeftinih ski karata, bio je popularan među porodicama koje su tražile više nenametljivog doživljaja Alpa nego što ga nude veće destinacije na većim nadmorskim visinama.

Britanska web stranica o snijegu On The Snow naziva je "idiličnim mjestom za posjetu, sa izuzetnim panoramskim pogledom i svime što vam je potrebno u prijateljskom odmaralištu".

Ovog ljeta, kada je došlo vrijeme za planiranje zimske sezone, Gradsko vijeće La Sambuya donijelo je odluku da zatvori odmaralište koje vode od 2016. Iako bi njegova skijaška infrastruktura trebala biti uklonjena što je prije moguće, nadaju se da grad još uvijek može privući posjetitelje.

Gradonačelnik Dalex je rekao da će se možda preorijentirati na ljetovalište, koje se također reklamira kao ljetna planinarska destinacija, a umjesto toga, ukoliko to bude moguće, namjeravaju da to postane mjesto za "otkrivanje i zaštitu prirode, šetnje, bavljenje sportom".

Na web stranici La Sambuya sada se nalazi poruka u kojoj se kaže da je skijalište "definitivno zatvoreno" 10. septembra, nakon odluke Gradskog vijeća.

"Hvala vam svima za ovu prošlu ljetnu sezonu 2023. i za sve divne godine provedene uz vas", stoji u tekstu.

Rizik zaliha snijega

La Sambuy nije jedino francusko skijalište koje se suočava s krahom. Prošle godine, Saint-Firmin, još jedna mala alpska skijaška destinacija, odlučila je da ukloni svoju žičaru nakon što je vidjela da se zimska sezona skraćuje iz mjeseci u sedmice, za šta su krive i klimatske promjene.

Mountain Wilderness, francuska ekološka grupa, kaže da je demontirala 22 ski lifta u Francuskoj od 2001. godine, i procjenjuje da još uvijek postoji 106 napuštenih žičara na 59 lokacija u zemlji.

Prema izvještaju objavljenom u avgustu od strane naučnog časopisa Nature Climate Change, 53 posto od 2.234 ski-centra ispitanih u Evropi vjerovatno će iskusiti veoma visok rizik od snabdijevanja snijegom, bez upotrebe vještačkog snijega.

U izvještaju objavljenom u januaru u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences navedena je “značajna mogućnost” da globalni porast temperature pređe prag od dva stepena Celzijusa do sredine stoljeća.

Borba se nastavlja

Gradonačelnik Dalex iz La Sambuya rekao je da su "sva zimska sportska odmarališta u Francuskoj pogođena globalnim zagrijavanjem", posebno ona na srednjoj planinskoj visini između 1.000 i 1.500 metara.

Ipak, nisu svi u njegovom gradu voljni odustati bez borbe.

Ove je godine udruženje pod nazivom Svi zajedno za La Sambuy (Tous Ensemble Pour La Sambuy) pokrenulo peticiju, pozivajući da odmaralište ostane otvoreno usvajanjem novog „trajnijeg” modela koji uglavnom podrazumijeva prevoz posjetitelja žičarom na planinu u ljetnom periodu.

Peticija je prikupila više od 1.900 potpisa i, prema riječima Christiana Baillyja, predsjednika udruženja, grupa poduzima pravne radnje da poništi odluku Gradskog vijeća.

Rekao je da je zatvaranje "štetno" za lokalnu zajednicu i dodao da je skijalište "društveni element našeg malog grada od 7.500 stanovnika".

Gradonačelnik Dalex kaže da je uzrok zatvaranja jasan. Rekao je da je "globalno zagrijavanje očigledno u toku" i da se dešava "čak i brže nego što su naučnici predviđali". Rekao je da je skijalištima sve teže funkcionisati, a mnogi su "primorani da se prilagode" novoj klimi.