Baykar, privatna turska kompanija namjenske industrije, razvila je 'Kizilelmu', bespilotnu stealth napadačku letjelicu opremljenu mlaznim motorom 'Ivchenko' koja leti brzinom zvuka. Firma je na svom Twitter profilu objavila da je prvi operativni uređaj spreman za početak testiranja, a tvrde da će dron biti operativan 2023. godine.

Kizilelma postiže 900 kilometara na sat, može nositi 1.500 kilograma projektila i bombi, leti na visini od 12.000 metara, autonoman je, obavlja misije pod ljudskim nadzorom i dizajniran je da bude „nevidljiv“.

Može samostalno slijetati i uzlijetati, nudi niski 'RCS' nadzvučni trup i opremljen je 'AESA' radarom za sisteme otkrivanja i ciljanja. Dron ima pričvršćene 'canard' kontrole za veću manevarsku sposobnost ili za bolju kontrolu protoka zraka glavnog krila, na taj način će mu unutarnji odjeljci omogućiti rad uz održavanje niske vidljivosti.

Kizilelma je postao glavni neprijatelj ruske vojske od početka rusko-ukrajinskog rata. Postoji mogućnost da će se prva testiranja bespilotne letjelice održati na teritoriji Ukrajine, s obzirom na to da bi ta zemlja mogla dodati taj nevidljivi dron u svoj arsenal oružja. Baykar je jasan u nakani da neće sarađivati sa ruskom vojskom i neće im prodati ovaj uređaj.