Ovo će sve zvučati kao plan za brzu zaradu koji je osmislio glavom i bradom Del Boy Trotter.

Platinasti jubilej kraljice Elizabete II, koja je na tronu dugih 70 godina, za mnoge zanatlije i trgovce odlična je prilika da zarade koju novčanicu više od prodaje suvenira. Međutim, kao u slučaju svih ideja koje su osmislili Trotterovi u Peckhamu, tako je i ova kineskog proizvođača pošla po zlu.

Naime, proizvođač iz Kine napravio je čak 10.800 šoljica za čaj, tacni i drugog porculanskog posuđa s likom kraljice Elizabete II, kako bi obilježio sedam decenija njene vladavine. Jedini, a ujedno i najveći problem bio je natpis.

Ispod slike Njezina Veličanstva trebale su se nalaziti riječi: „U spomen na platinasti jubilej kraljice Elizabete II.“ Na engleskom jeziku to bi glasilo: „To commemorate the platinum jubilee of Queen Elisabeth II.“ Međutim, problem je nastao što se na posuđu umjesto riječi „jubilee“ nalazi „jubbly“, što u potpunosti mijenja značenje kompletne rečenice i što je mnoge odmah podsjetilo na legendarnu uzrečicu Del Boyja Trottera „Lovely Jubbly“.

Iako se ovim predmetima trebala odati počast isključivo vladarici Ujedinjenog Kraljevstva, na kraju je kineski proizvođač dobio suvenire savršene i za ljubitelje serije „Only Fools and Horses“.

Uprkos golemoj omaški, Kinezi nisu ostali kratkih rukava iz razloga što je aukcijska kuća Wholesale Clearance UK, koja prodaje „robu s greškom“, otkupila kompletan asortiman ovog posuđa koji bi se uskoro trebao naći i u prodaji.