Ujgurskog studenta doktorskog studija hvaljenog u kineskim medijima i poznatog u Xinjiangu po akademskim uspjesima, uhapsile su vlasti iz krajnje zapadne regije u aprilu dok je pohađao univerzitet u Guangzhouu, rekao je za RFA izvor upoznat sa situacijom i školski zvaničnici. Abduqadirjan Rozi.

Tridesetogodišnji student postdiplomskog menadžmenta na Univerzitetu Sun Yat-sen, osvojio je 2015. godine Državno takmičenje studenata iz engleskog jezika u Kini, a 2018. godine proglašen je studentom godine univerziteta.

Posjeduje napredni certifikat iz engleskog jezika na Cambridge International Business English i služio je kao sudija za odjeljenje Xinjiang-a na godišnjem nacionalnom takmičenju engleskog govornog područja “21st Century Coca-Cola Cup”. Univerzitetski zvaničnici posjetili su Abduqadirjanovu porodicu u Kašgaru u januaru 2019. kako bi im zahvalili što su odgajali tako talentovanu osobu, navodi se u izvještaju na kineskoj novinskoj web stranici Sohu.

Uprkos priznanjima, Abduqadirjan je nestao sa društvenih mreža, a potom i iz svoje zajednice u aprilu, prema izvoru koji poznaje slučaj. Izvor se raspitao i saznao da je Abduqadirjana pritvorila policija na Univerzitetu Sun Yat-sen i vratila ga u Urumqi, glavni grad autonomne regije Xinjiang Uyghur (XUAR), rekao je on.

“Dobio sam vijest o njegovom hapšenju krajem aprila”, rekao je. “Kasnije sam se raspitivao o njegovoj situaciji od različitih ljudi i dobio posljednju vijest da ga je, zapravo, u aprilu uhapsila nacionalna sigurnost iz Urumqija.”

Kada je RFA kontaktirao upravno tijelo univerziteta u Odjelu za obrazovanje provincije Guangdong, zvaničnik je rekao da nema informacija o incidentu.

Prema izvještajima kineskih medija, jedan od certifikata koji je dodijeljen ovom naučniku opisuje njegove profesionalne i lične kvalitete kao „primjer i morala i kompetencije, kao i samopouzdanja i idealizma“.

Nije poznato zašto je i gdje je Abduqadirjan uhapšen. Univerzitetski zvaničnik kojeg je kontaktirao RFA potvrdio je da je Abduqadirjan priveden. “Da, istina je ono što ste čuli”, rekao je on, ali je dodao da nema detalje o njegovom hapšenju. Zvaničnik je rekao da je za hapšenje učenjaka saznao na zvaničnom školskom sastanku kada mu je drugi zaposlenik rekao da Abduqadirjan više neće dolaziti na univerzitet. „Čuo sam za to na školskom sastanku“, rekao je. “Rečeno nam je da ne pitamo zašto je uhapšen.”

Kineske vlasti godinama su ciljale i hapsile brojne ujgurske intelektualce, poslovne ljude i kulturne i vjerske ličnosti u XUAR-u u sklopu kampanje za praćenje, kontrolu i asimilaciju pripadnika manjinske grupe navodno radi sprječavanja vjerskog ekstremizma i terorističkih aktivnosti. Mnogi od njih bili su među 1,8 miliona Ujgura i drugih turskih manjina za koje se vjeruje da su zatočeni u mreži zatočeničkih logora u Xinjiangu od 2017.

Peking je rekao da su kampovi centri za stručno osposobljavanje i odbacio je široko rasprostranjene i dokumentovane optužbe da je maltretirao muslimani koji žive u Xinjiangu. Norveška Uyghur Hjelp, organizacija za zaštitu ljudskih prava, uključila je Abduqadirjana u bazu podataka stotina ujgurskih intelektualaca pritvorenih otkako je nestao u aprilu. Abduqadirjanovi profesori nisu bili obaviješteni o njegovom hapšenju do početka školskog semestra u septembru, navodi grupa za ljudska prava.

Abduqadirjan je napisao naučni rad o doprinosu turizma ekonomskom razvoju Xinjianga, koji su vlasti visoko hvale, prema kineskim novinama. Ali nije odmah bilo jasno da li se članak bavi etničkim odnosima - osjetljivom temom koja bi ga dovela na radarski ekran vlasti. RFA je izvijestila o brojnim slučajevima u kojima uspješni ujgurski učenjaci, pisci i poduzetnici dobivaju pohvale javnosti i državnih medija za svoja postignuća, da bi kasnije bili privedeni i žigosani kao Ujguri s dva lica, optuženi da su u tajnosti govorili o vladavini Komunističke partije bore protiv represije nad 12 miliona pripadnika ove etničke grupe.