Zahvaljujući tome što je dodatno učvrstio svoj status svjetskog proizvodnog čvorišta, Vijetnam očekuje strelovit rast bogatstva u idućoj deceniji. Prema izvještaju New World Wealth, Vijetnamu se predviđa 125-postotni rast bogatstva u idućih 10 godina što je najveći porast bogatstva u pogledu BDP-a po glavi stanovnika i broju milionera u bilo kojoj svjetskoj državi.

Prema analitičarima, razlog za to je što je “Vijetnam sve popularnije proizvodno središte međunarodnih tehnoloških, automobilskih, elektroničkih, modnih i tekstilnih korporacija”. Drugo mjesto zauzima Indija koja će do 2027. postati treća najveća svjetska ekonomija i njoj se predviđa 110-postotni rast bogatstva.

U Vijetnamu živi 19.400 milionera i 58 multimilionera i za razliku od ostalih azijsko-pacifičkih država, Vijetnam se smatra relativno sigurnom državom što je multinacionalnim firmama dodatni poticaj da otvaraju svoje podružnice u toj zemlji, piše Poslovni.hr.

Usto, svjetski poznata firma McKinsey navodi da su strateški položaj, odnosno činjenica da dijeli kopnenu granicu s Kinom, blizu je svim važnijim morskim putevima, niska cijena rada te infrastruktura koja podražava izvoz, Vijetnam učinili “poslovno najprimamljivijim odredištem”.

Valja istaknuti kako je vijetnamski BDP po glavi stanovnika prije 10 godina bio oko 2.190 dolara, a danas je, prema podatcima Svjetske banke, 4.100 dolara, odnosno gotovo dvostruko viši.

Vijetnam se također okoristio trgovačkim napetostima između SAD-a i Kine i brojne su multinacionalne firme počele diverzificirati proizvodnju u Vijetnam nastojeći smanjiti ovisnost o Kini što je potaknulo snažan priljev  stranih ulaganja (u 2023. strana ulaganja u Vijetnam su porasla za 32 posto).

Također, strana ulaganja su dugoročna i garantuju bolje poslove i pristojnije plate koje će milionima Vijetnamaca omogućiti porast kvaliteta življenja.

Međutim, postoji nekoliko faktora koji bi mogli usporiti ekonomski rast i razvoj Vijetnama. Jedan od njih je domaća radna snaga koja će se morati dodatno obrazovati kako bi udovoljila zahtjevnim i složenim radnim mjestima.

Usto, dugotrajnija svjetska recesija bi također mogla utjecati na potrebe potrošača na razvijenim tržištima što bi, zauzvrat, moglo utjecati na proizvodni sektor i izvoz Vijetnama, baš kao i oštar pad vrijednosti vijetnamskog donga.

Međutim, ono oko čega se većina analitičara slaže jest da bi se trebalo mnogo negativnih faktora poklopiti da se uspori trenutni ekonomski rast Vijetnama.