Folk pjesnik te sataraš-analitičar i kritičar Enver Kazaz opet je u svom elementu. Kada je on u svom elementu to znači da je u svađi sa zdravom logikom. On je u svom posljednjem gostovanju na OBN-u u njihovoj centralnoj informativnoj emisiji pričao kao i obično sve i svašta, bez nekog reda i smisla, a dotakao se i aktuelne situacije na sjeveru Kosova.

Albin Kurti jedini je lider u regiji koji uspijeva koliko-toliko parirati nametanjima koja dolaze izvan Kosova, iz regionalnih i/ili stranih centara moći, ali to je za Envera Kazaza, čujte i počujte, radikalni nacionalizam. Osim toga, on je javno, na televiziji, rekao kako lider naprednjaka i predsjednik Srbije “pobjeđuje” u krizi na Kosovu.

“Previše se zaigrao i hoće više od onog što mu nude Amerikanci i Evropska unija. Zato je i dobio sankcije i od jednih i od drugih. Tu krizu jedva je dočekao Vučić da skrene pažnju s unutarnje krize u Srbiji, krize vlasti i krize njegove pozicije, tako da Kurti ide na ruku Vučiću. Vučić u potpunosti pobjeđuje u krizi na Kosovu i Kurti je još jedan dokaz da radikalni nacionalizam ne može proći”, rekao je Kazaz.

Valja podsjetiti na to da se već danima govori o tome kako je kabinet visokog predstavnika EU za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella je sastavio prijedlog paketa mjera usmjerenih protiv Vlade Kosova i premijera Albina Kurtija. Kako se navodi, glavni razlog za prijedlog uvođenja sankcija, koje su i ranije bile najavljene, jeste mišljenje zvaničnika da Vlada Kosova, kao i sam Kurti, nemaju političku volju da preduzmu neophodne mjere u pravcu deeskalacije situacije na sjeveru Kosova.

U isto vrijeme, Albin Kurti insistira na priči o otmici trojice kosovskih policajaca za koju odgovornim smatra srpske policijske jedinice. Također, najavio je i održavanje prijevremenih izbora na sjeveru zemlje.