Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je održao hutbu u Zagrebačkoj džamiji, tokom koje je govorio o uspjesima Islamske zajednice u Hrvatskoj, o važnom jubileju Islamske gimnazije "dr. Ahmeda Smajlovića", koja obilježava 30 godina od osnivanja, ali je ovom prilikom još jednom ukazao na zločin bez presedana koji se događa u Palestini, javlja Anadolu.

"Nasilje kojem svjedočimo ovih dana i sedmica u Palestini i Izraelu, prema nevinim civilima, zločin je bez presedana. Osuđujemo zlo i pozivamo na mir i zaštitu nevinih ljudi. Kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda je neprihvatljivo, ono vodi genocidu i mora odmah prestati", poručio je reisul-ulema.

Naglasio je da "Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda mora uspostaviti mir u Gazi i poštivanje međunarodnog humanitarnog prava".

"Počinitelji zločina i njihovi naredbodavci se moraju predati u ruke pravde, kako bi odgovarali za zločine koje su počinili", istakao je Kavazović.

Podsjetio je kako pripadnici islamske i jevrejske zajednice vjernika žele živjeti u miru, jer su stoljećima bili upućeni jedni na druge.

"U Bosni Jevreji nikada nisu živjeli u getu, njihove sinagoge bile su odmah uz džamije, a njihove kuće uz kuće muslimana po našim mahalama. Naslijeđe koje su nam ostavili naši očevi i djedovi mora se poštivati i čuvati. Ono nam daje za pravo da budemo glasni u pozivanju na mir i prekid sukoba u Svetoj zemlji", kazao je Kavazović.

U hutbi u Zagrebu rekao je da je u ozračju iskrenog i dubokog povjerenja među vjernicima, nastala zajednica muslimana u Hrvatskoj.

"Njena primarna zadaća jeste da razvija i učvršćuje veze među ljudima, da zagovara i štiti ljudsko dostojanstvo i jednakost u društvu. U svijetu punom podjela, uzrokovanih ratovima i sukobima i uprkos svim poteškoćama i izazovima koje je prolazila, ova zajednica muslimana je bila i ostala svijetao primjer žrtve i služenja univerzalnim vrijednostima vjere. Bili ste i ostali inspiracija mnogim zajednicama u Evropi, koje se trude da daju svoj doprinos zajedničkom nam životu na ovom starom kontinentu. U velikoj smo nadi da će i novi naraštaji muslimana, jednako kao i njihovi preci, nastaviti ovaj put, oslanjajući se na vaša postignuća, radeći za dobro cijele zajednice i cijelog društva", rekao je Kavazović.

Podsjetio je da se sutra obilježava 30. godišnjica od osnivanja prve obrazovne ustanove Islamske zajednice u Hrvatskoj.

"Gimnazija 'dr. Ahmeda Smajlovića' nastala je u teškim vremenima za našu zajednicu i naš narod. Nadahnuti prvim kur'anskim objavljenim farzom i govorom vjerovjesnika Muhammeda da su obrazovanje i stjecanje znanja prve i bespogovorne dužnosti svakog muslimana i svake muslimanke, vođstvo naše Islamske zajednice u Hrvatskoj utemeljilo je ovu školu i omogućilo novim generacijama mladih da započnu svoj obrazovni i akademski put upravo pod ovim svodom. Mnoga naša djeca završila su ovu školu, stekla obrazovanje i osnove našeg muslimanskog odgoja. Mnoga od njih danas su imami, vjeroučitelji, ljekari, inžinjeri... Sve to je postignuto zahvaljujući odlučnosti naše zajednice i našoj posvećenosti da slijedimo svoje dobre prethodnike i uzore", pojasnio je Kavazović.

 

 

J