Različita plemena koja još uvijek nastanjuju svijet ostaju unutar šuma, pustinja ili džungle i na svakom od svjetskih kontinenata. Bilo u Africi, Americi ili Aziji, a neki od njih i u Evropi ili Oceaniji, ove etničke skupine čuvaju svoje običaje, kulturu i druge značajke i na takav način nastavljaju biti karakteristične. Tako se na Papui Novoj Gvineji nalazi se pleme Korowai, koje karakterizira prakticiranje kanibalizma i jedenje gotovo cijelog tijela (osim penisa) lopova i kriminalaca za kaznu.

Procjenjuje se da u svijetu postoje hiljade plemena raspoređenih po različitim kontinentima i regijama planeta. Stoga, iako tačan broj nije poznat, može se kretati između 5000 i 7000 različitih plemena, što su brojke koje se, međutim, mogu mijenjati tokom vremena iz različitih razloga.

Američki avanturista Drew Binsky otputovao je u Papuu Novu Gvineju kako bi saznao kakav je narod Korowai i žive li onako kako su živjeli naši preci u kamenom dobu. Da bi to učinio, ušao je u pleme Momuna, blizu plemena Korowai, kako bi im bio blizu.

Kako navodi Daily Star, riječ je o kanibalskom plemenu koje živi u jednoj od najudaljenijih džungli na Zemlji. Korowai nose malo, ako uopće, odjeće i love s lukovima i strijelama. Do 1974. godine, kada su antropolozi krenuli u ove pokrajine, pleme nije znalo da postoje drugi ljudi na Zemlji i vjerovali su da su oni jedino pleme na svijetu. Zato su "vanzemaljcima" smatrali sve one koji su otkrili da ne pripadaju njihovoj grupi, pa su ih ubijali i proždirali, jedući im sve dijelove tijela osim penisa.

"Naučio sam da Korowai ne jedu ljude iz zadovoljstva ili hranjive vrijednosti", objasnio je. "To je samo oblik kazne. Ako nešto ukradeš, spale te u vatri i pojedu te", rekao je Binsky, prenosi Daily Star. Osim toga, ovo pleme vjeruje da postoji zli demon zvani khakua, koji može opsjednuti ljudsko biće i "pojesti ga iznutra, pretvarajući ga u vješticu".

"Korowai vjeruju da se misteriozne smrti, poput bolesti, pripisuju khakua, odnosno zlim demonima koji poprimaju ljudski oblik", kaže Drew. "Kaže se da se Khakua prerušavaju u prijatelje ili rođake u pokušaju da zadobiju povjerenje plemena kako bi ih kasnije mogli ubiti."