"Plavo, bijelo i crveno! Francuska je za Francuze", pjevala je skupina mladih s kapuljačama na glavama ulicama Lyona u ranim jutarnjim satima u nedjelju, u fenomenu koji se ponavljao danima u nekoliko francuskih gradova. Oni nisu demonstranti, oni su krajnje desničarski huligani koji su ustali protiv demonstranata koji su sedam dana izazivali nerede u Francuskoj zbog smrti alžirskog tinejdžera Nahela (17). Najglasniji su pripadnici dvije navijačke grupe pod nazivom South Side i Mezza Lyon.

Oni su navijači Olympica iz Lyona, ali nisu povezani s klubom niti su registrirani kao legalne organizacije, za razliku od Bad Gones 1987 ili Lyon 1950, dvije najveće navijačke grupe u gradu. Njihov neslužbeni status omogućuje im da djeluju slobodno bez odgovornosti i, zahvaljujući svojoj uobičajenoj disciplini, mogli su se organizirati kako bi "patrolirali gradom" protiv "koljača i pljačke".

Slike ovih muškaraca s kapuljačama pojavile su se na društvenim mrežama u ponedjeljak, ali su ranije postavljene na Telegram odakle su kasnije procurile na raznim Twitter računima. Ultrasi obično ne učestvuju u demonstracijama političke prirode jer znaju da bi bili prvi optuženi u slučaju nereda.  South Side i Mezza Lyon poznati su u cijelom gradu, čak i ako nisu službeno registrirani. Oni su identitarci, slijede teorije le grand remplacement —teoriju zavjere ekstremne desnice— imaju ultradesničarsku ideološku pozadinu.

Poruke podrške na mrežama ovim "patriotima", šire se kako u Francuskoj tako i izvan nje. Video snimke ultra-grupa koje izlaze u "patrolu ulicama" nisu nastale samo u Lyonu. U francuskom gradu Angersu, na sjeverozapadu zemlje, također su zabilježene slične scene ali za razliku od South Sidea i Mezza Lyona, ove grupe nemaju nikave veze sa fudbalom, riječ je o „običnim“ desničarima.

Slučaj Marseillea potpuno je drugačiji od Angersa i Lyona, ali postoji i zajednički nazivnik: navijači. Taj je grad jedna od najvećih enklava organiziranog kriminala u Francuskoj a South Winners 1987 najveća je navijačka grupa u gradu. Redovni su posjetitelji stadiona Velodrome. No, za razliku od druge dvije spomenute ultra skupine, članovi ove organizacije su sjevernoafrikanci, povezani s ideološkom ljevicom. Ono što je iznenadilo sve u lokalnoj zajednici je izjava koju su objavili na svom Twitteru "apelirajući na smirenost".

"U nastojanju da se stvari smire i vrate razumu, molimo mlade ljude Marseillea koje je zahvatio ovaj val nasilja, bespotrebnog i potpuno beskorisnog, da pokažu mudrost i suzdržanost, te smjesta prestanu s ovim činovima nasilja uništavanja našeg grada. Time kaljaju uspomenu na ovog mladog tinejdžera i dodatno opterećuju njegovu ionako teško pogođenu porodicu", napisali su iz organizacije.

Ali iza tog poziva na smirivanje krije se i politička pozadina. Prema riječima stručnjaka, South Winners 1987 „zamoljeni“ su od Gradskog vijeća da iskoriste svoj utjecaj na migrantske skupine u gradu kako bi zaustavili nasilje. Vlast je znala kome da se obrati jer znaju da South Winners 1987 imaju veze s organiziranim kriminalom u gradu i imaju snažne veze kako u podzemlju tako i u vlasti.