Ranije ove sedmice, vodeća američka jevrejska grupa prisilila je na otkazivanje velike nacionalne propalestinske konferencije navodeći da je ona zapravo paravan za Hamas. Palestinsko-američki aktivisti kažu da televizijske mreže otkazuju ili cenzuriraju intervjue. NPR i BBC povukli su oglašavanje za naširoko hvaljenu novu knjigu o izraelsko-palestinskom sukobu nakon kampanje “žalbi slušalaca”.

Ortodoksna jevrejska privredna komora proglasila je “pobjedu” nakon što je izvršila pritisak na hotele Hilton da otkažu propalestinsku konferenciju zakazanu u Hustonu ovog oktobra. Skup je organizirala US Campaign for Palestinian Rights (USPCR), a glavna govornica trebala je biti kongresmenka Rashida Tlaib.

Duvi Honig, osnivač i izvršni direktor komore, javno je osudio ovaj skup kao “konferenciju za pristalice Hamasa” i nazvao kongresmenku i druge govornike “zloglasno ponosnim mrziteljima Jevreja”. Honigova poruka objavljivana je više puta na društvenim mrežama – s podacima za kontakt Hiltonovog predsjednika, Christophera Nassetta – a USPCR je lažno optužen da podržava izjave marginalni grupa koje hvale Hamasov napad.

Ahmad Abuznaid, direktor USCPR-a, koalicije koja okuplja više od 300 grupa koje se protive okupaciji Palestine, rekao je da je mjesto konferencije bilo rezervirano prije nekoliko mjeseci i da ga je “Hilton” kontaktirao ubrzo nakon napada na Hamas kako bi govorio o sigurnosti.

“Rekli su da primaju mnogo poziva da otkažu, da ih pritišću, ali da hotel ne zauzima nikakav stav o politici i samo želi da uspostavi sigurnosni plan”, ispričao je Abuznaid. Kazao je da je “Hilton” tražio 100.000 dolara na ime osiguranja konferencija i da je dao grupi rok od 48 sati da plati ovaj iznos.

“Očigledno je to ogroman iznos za organizaciju kao što je naša, ali nas to nije odvratilo. I onda smo sutradan dobili email da su otkazali. Samo su rekli da je razlog sigurnost. Nije bilo razgovora. Oni su jednostrano odlučili da otkažu”, rekao je Abuznaid nazivajući ovaj potez nepravednim i diskriminatornim. Privredna komora, sa sjedištem u New Yorku, saopćila je da je otkazivanje pokazalo moć grupa jevrejske zajednice koje “jedinstveno stoje protiv terorizma”.

“Podizanjem svijesti i mobilizacijom javnog mnijenja, oni su efektivno prenijeli potencijalnu štetu povezanu s udomljavanjem grupe koja podržava teror”, naveli su.

Guverner Texasa, Greg Abbott, podržao je otkazivanje. “U Texasu nema mjesta za mržnju i antisemitizam poput onog koji podržava Hamas. Nijedna lokacija u Texasu ne bi trebala biti domaćin ili sponzor USCPR-a”, objavio je guverner na X-u.

Komora također vodi kampanju da “Starbucks” zatvori prodavnice i otpusti hiljade radnika “koji podržavaju Hamas”, nakon što je sindikat ovog planetarno poznatog lanca kafeterija objavio izjavu na X u kojoj se kaže "Solidarnost s Palestinom". Komora je pokrenula bojkot lanca kafea pod sloganom: „Popiti šoljicu Starbucksa je ispijati šolju jevrejske krvi“.

Starbucks je rekao da bi bilo nezakonito zatvoriti radnje kao odgovor na objavu, ali je pristao da podnese tužbu protiv sindikata kako bi spriječio korištenje naziva "Starbucks Workers United" i logotipa kompanije.

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) saopćilo je da je otkazalo svoj godišnji banket u Arlingtonu u Virginiji u subotu, nakon što su primili prijetnje bombom. U CAIR-u, koji sebe opisuje kao najveću muslimansku organizaciju za zagovaranje ljudska prava u zemlji, rekli su da je događaj otkazan nakon razgovora s hotelom Marriott, koji je domaćin večere više od decenije.

“Proteklih dana anonimni pozivaoci prijetili su da će postaviti bombe u garažu hotela Marriott, ubiti neke radnike hotela u njihovim kućama i upasti u hotel ako se događaj bude održao”, navodi se.

Iz CAIR-a su rekli kako su osigurali alternativne prostorije, ali nisu objavili lokaciju. "Nećemo dozvoliti da nas prijetnje antipalestinskih rasista i antimuslimanskih fanatika koji nastoje dehumanizirati palestinski narod i ušutkati američke muslimane spriječiti da tražimo pravdu za sve", navodi se.

Palestinsko-američki aktivisti kažu da je otkazivanje konferencija dio šire kampanje tvrdolinijaških pristalica Izraela, povremeno iskorištavajući ekstremnu retoriku nekih studentskih i ljevičarskih grupa koje slave ili opravdavaju ubistva Hamasa, kako bi ugasili stavove kritične prema Izraelu i njegovom dijelu politika igra u održavanju sukoba.

Noura Erakat, palestinsko-američka pravnica u oblasti ljudskih prava, pojavila se uživo na CBS-u i ABC-u, ali su za online emitovanja izvučeni samo segmenti onoga što je govorila. Ona je rekla da je osporila proizraelske narative koje su zastupali voditelji i pokušala da objasni napad Hamasa u širem kontekstu okupacije i ugnjetavanja.

Erakat je rekla da su je više puta pitali o Hamasu kada se pojavila u emisiji Katy Tur Reports na MSNBC-u. “Mislila sam da je potrebno naglasiti da ne postoji vojna opcija da se Hamas porazi jer Hamas nije sastavljen od ideologa, već prvenstveno od mladića koji su odrasli veći dio svog života pod opsadom i sistematskim ratovanjem, a mi nismo bili. dao djelić nade”, rekla je.

„Dobila sam informaciju da se poslije emisije najviši izvršni direktor vratio producentu i rekao da će biti ispitani oni koji su me doveli u emisiju.“

Erakat je rekla da osjeća da je pozvana da govori o humanitarnoj situaciji u Gazi, ali da izbjegava govoriti o širim uzrocima izraelsko-palestinskog sukoba. Nakon što se Erakat pojavila u CBS-ovoj emisiji Prime Time, u kojoj je bila kritična prema onome što je vidjela kao proizraelsko postavljanje pitanja, njen je nastup izbačen iz online emitiranja.

Drugi palestinsko-američki analitičari opisali su sličan tretman televizijskih mreža, uključujući CNN. Neki kažu da su zakazana nastupa otkazana nakon što su producenti zvali prije emisije da pitaju šta će gost reći i da im se nije svidjelo ono što su čuli.

Proizraelske organizacije napadaju i palestinsko-američke novinare. Tajno finansirana desničarska grupa, Komitet za preciznost u izvješćivanju i analizi Bliskog istoka (Kamera), koja nastoji utjecati na medijsko izvještavanje, optužila je palestinsko-američku glavnu urednicu Los Angeles Timesa, Saru Yasin, za simpatije s Hamasom i kršenje profesionalne etiku nakon što je ponovo objavila članak o X-u koji je napisao Izraelac u američkom jevrejskom časopisu koji je kritikovao napad na Gazu.

LA Times snažno je stao u odbranu Yasin. "Svaka sugestija da Sara Yasin simpatizira Hamas je netačna, neodgovorna i nepromišljena", saopćili su.

Arapsko-američki novinar, koji nije želio da bude imenovan, rekao je da je postojala koordinirana kampanja da se novinari sa arapskim imenima diskreditiraju kao pristrasni. “Ovdje se radi o zagušivanju palestinskih i propalestinskih glasova. Ovdje se radi o tome da postoji samo jedan legitiman način gledanja na ono što se dogodilo i ni o čemu drugom ne smije se govoriti”, rekao je novinar.

(Izvor: Guardian)