Tokom protekle noći izbio je požar na terminalu ruskog nezavisnog proizvođača prirodnog gasa Novatek u luci Ust-Luga u Lenjingradskoj oblasti, izvijestio je guverner regije.

"Nema prijavljenih žrtava zbog požara na terminalu Novateka u luci Ust-Luga. Osoblje je evakuirano... U okrugu Kingisepp uveden je režim visoke pripravnosti", izjavio je guverner Aleksandar Drozdenko, dodavši da su na licu mjesta pripadnici ruskog Ministarstva za vanredne situacije i lokalne vatrogasne jedinice kako bi ugasili požar.

Prema službenoj web stranici Novateka, kompleks Ust-Luga je kompleks za frakcioniranje i pretovar plinskog kondenzata koji se nalazi u cjelosezonskoj luci Ust-Luga na Baltičkom moru. Kompleks Ust-Luga prerađuje stabilni gasni kondenzat u laku i tešku benzinu, mlazno gorivo, komponentu brodskog goriva (mazut) i gasoil, te omogućava otpremanje naftnih derivata s dodanom vrijednošću na međunarodna tržišta.

Kompleks Ust-Luga također omogućava pretovar stabilnog gasnog kondenzata na izvozna tržišta. Kompleks je pušten u rad 2013. godine. Kapacitet mu je bio 6 miliona tona, a nakon puštanja u pogon nove fabrike povećan je na 7 miliona tona godišnje.

Prema još nepotvrđenim informacija požar je izazvan napadom ukrajinskih bespilotnih letjelica.