Od jutros je u toku velika međunarodna akcija u kojoj sudjeluje i naša Državna agencija za istrage i zaštitu, SIPA, pod nazivom "Black tie 2". Više osoba je lišeno slobode a još su u toku i pretresi na više desetina lokacija na području Sarajeva, Zenice i Mostara.

Osumljičeni se terete za organizovani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana krivična djela.

Jedan od uhapšenih je i Gordan Memija, direktor kompanije  Foto Art d.o.o Sarajevo.

Ova kompanija se inače bavi proizvodnjom filmova i televizijskog programa te općim fotografskim djelatnostima. Autori su određenih, između ostalih i videa za promotivne svrhe izbornih kampanja.

Foto Art d.o.o je prema FIA podacima prošle godine prihodovao 1,6 miliona KM, tačnije 1.628. 273, 00 KM.

Dobit u prošloj godini iznosi preko 800 hiljada KM, tačnije 879.344, 00 KM. Kad je u pitanju 2022. godina, prihodovali su 1,5 miliona KM dok je dobit bila preko 870 hiljada KM. Tokom 2021. godine prihod je bio 1,2 miliona KM sa dobiti od preko 570 hiljada KM. U 2020. godini obilježenoj korona pandemijom, prihodovali su sa skoro 1,2 miliona KM sa dobiti od preko 550 hiljada KM.

Prosječni broj radnika od 2020-2023. godine bio je 9 a u prošloj godini 10.

Interesantno je da su od početka 2024. godine do danas dobili pet tendera sa "sitnim" iznosima za usluge web hostinga i izrade vidoe promo materijala za nekoliko institucija u BiH sa ukupnim prihodom od oko 15 hiljada KM.

Kad je 2023. godina u pitanju, u decembru, koncem godine, dobili su tender "Priprema i organizacija događaja Digitalnog samita Zapadnog Balkana 2023" raspisan od strane Ministarstva komunikacija i transporta/prometa BiH u iznosu od 210 hiljada KM.

Direktor ove kompanije, Gordan Memija, bio je predmet žiže javnosti višestruko zbog povezanosti sa narko-kartelima što je ovaj poslovni subjekt učinilo poznatijim od njegove primarne djelatnosti.

Podsjetimo, 2022. godine, tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona obustavilo je istragu protiv Memije, koji je tada bio osumnjičen za nedozvoljenu proizvodnju i promet opojnih droga, piše Akta.ba.