Prvo što je Mykolas Alekna (21 godina) napravio nakon što je oborio svjetski rekord u bacanju diska bilo je da je napisao poruku svom ocu Virgilijusu. Nešto logično, jer da nije bilo njega, njegovog utjecaja kao dvostrukog olimpijskog prvaka sa igara u Sydneyu 2000. i Ateni 2004. godine, vjerojatno se ne bi ni posvetio toj disciplini. Nije ga htio zvati zbog vremenske razlike - u Litvaniji je bilo debelo iza ponoći - ali je jedva čekao da njegov roditelj što prije sazna novosti. Odgovorio mu je istog trena: "Dobar posao."

“To je sve što je rekao. On je osoba od malo riječi, kao ja...", objasnio je novi svjetski rekorder, shvaćajući opor karakter svog oca, koji je ostao na zemlji unatoč činjenici da je njegov sin upravo izbrisao najstariji rekord koji je ostao u knjizi najboljih muških atletskih rekorda. Ni manje ni više nego 38 godina niko nije mogao nadmašiti ono što je Nijemac Jurgen Schult napravio na tak mičenju u u Neubrandenburgu: bacio je disk 74,08 metara.

Alekna je uspio, bacio je disk nekoliko centiumetara dalje, tačno 74,35 metara.

Da bi rekord bio moguć morali su biti spojeni brojni faktori. Prije svega, stanje forme litvanskog mladića nakon duge zimske sezone. Zatim, važan faktor su bili geni,. Njegov otac nije samo dvostruki olimpijski i svjetski prvak, on je bio i bacač diska koji se najviše približio Schultovom rekordu, nakon što je u augustu 2000. bacio disk 73,88 metara. Sada je na trećem mjestu kada su u pitanju najbolji rezultati u historiji tog sporta.

Posljednji ključni faktor je mjestu na kojem je rekord oboren: prostrana livada nazvana Millican Field na kojoj se nalazi Ramona Seal Throwing Club. Raj za bacače. Nema postolja niti bilo kojeg drugog elementa koji stoji između sportaša i beskonačnosti. I svake godine, iako tamo ne živi više od 500 ljudi, održava se Oklahoma Throws Series, takmičenje najviše razine koje privlači najbolje na svijetu zbog mogućnosti postizanja odličnih rezultata.

Poklopilo se i to da je odabranog dana puhao jak leđni vjetar koji je pomogao u markiranju. Alekna, koji je prošle sedmice već postavio vlastiti rekord (71,38) na Berkeleyu, univerzitetu na kojem studira i trenira, započeo je takmičenje nadmašivši taj rekord: 72,21 metar.

Slijedeća tri njegova bacanja također su prelazila sedamdeset metara, kao i šesto. Ali najbolji rezuultat postavio je u petom pokušaju.

Mjerenje je isprva dalo ocjenu od 74,41 metar, koja je kasnije korigirana na konačnih 74,35. Svjetska atletika još uvijek mora potvrditi taj rekord, što je proces koji obično traje mjesecima. U međuvremenu će Litvančev svjetski rekord biti privremen.

Schult je također imao povoljan vjetar na dan rekorda i ono što je postigao u svijetu sporta je nazivano srećom. Također je puhao orkanski vjetar koji je pomogao da njegov disk ode tako daleko. Samo još jednom u karijeri, dvije godine kasnije, Schult je uspio baciti više od 70 metara (70,46).

Kada su ostali rekordi atletike u pitanju, najstariji i dalje ostaje onaj Čehoslovakinje Jarmile Kratochvilove. Niko od 1983. godine nije uspio trčati 800 metara ispod njenih 1:53:28. Kada su muškarcio u pitanju, Sovjet Yuri Sedykh bacio je kladivo, u augustu 1986. godine, 86,74 metra.