Više od 700.000 KM trebala su u prošloj godini dobiti 63 udruženja sa područja Federacije Bosne i Hercegovine, ali Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, kojim rukovodi Adnan Delić (NiP), nije do 31. decembra 2023. uspjelo uskladiti proceduru sa važećim zakonima.

Tačan iznos sredstava je 728.458,82 KM, ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću iz 2022. godine, koje su iz budžeta FBiH trebala biti podijeljene udruženjima građana koja djeluju u okviru nadležnosti Ministarstva.

Sredstva su propala, a udruženja, među kojima je najviše onih koja okupljaju bolesne osobe, ponajviše djecu, osobe sa invaliditetom, boračka udruženja, humanitarne organizacije, u velikim su problemima. Novac su planirali u razne svrhe, prije svega, kako bi pomogli svojim članovima, ali ga nisu dobili.

Namjeravali pomoći 42 osobe sa invaliditetom

Udruženje oboljelih od polimyelitisa, povrede mozga i kičmene moždine Kantona Sarajevo trebalo je dobiti 11.100 KM. Predsjednik Udruženja Dževad Kamber ne krije razočarenje. Kaže kako ga najviše boli što članovi, koji su mahom osobe sa invaliditetom, zbog preživljenog moždanog udara, ove godine neće moći na banjsko liječenje.

- Mi smo u posljednjih pet godina, od novca kojeg smo dobijali, oko 300 ljudi poslali na banjsko liječenje. Nažalost, ove godine nećemo nikoga poslati nigdje. Mi nismo profitabilna organizacija i tačno se zna kako se finansiramo, donacijama, članarinom i iz budžeta. Nije samo ovo, probleme nam prave i kada su redovna sredstva u pitanju. Daju nam 40.000 KM, a mi imamo dvoje zaposlenih, pa dvije trećine te cifre ode samo na plaće koje su minimalne. Uz to nam iz Ministarstva šalju čovjeka da nas kontroliše, on svaki fiskalni račun mora potpisati. Dugo godina radim ovaj posao, ali mi dođe da kažem, neću više njihov novac, toliko papirologije, pravdanja, nekad se pitam - da li ikoga više kontrolišu od invalida - ističe Kamber.

Kaže kako je sa Centrima civilnih inicijativa (CCI) puno puta dolazio u Ministarstvo finansija FBiH, ali nikada nisu mogli doći do informacije - koliko lutrija uzima novaca i gdje on završava.

- Mi smo u prvi momenat imali na raspolaganju 2.700.000 KM, pa smo dobijali po 50.000 maraka. Kasnije su to skinuli na 1.600.000 KM. Prošle godine srozali na 500.000 maraka, a na rigorozni oglas javilo se 180 organizacija. U prvom javnom pozivu prošlo ih je oko 70, među kojima smo i mi bili, a onda su nas šokirali informacijom da će samo 37 dobiti novac i to po desetak hiljada KM. Država se ustvari kocka s narodom i novac ostavlja sebi u kasu. Invalidima se dijelilo od poreza, ali bruto ili neto zaradu nikada nismo mogli saznati. Prepostavljam da se stranke od toga finansiraju. Zato planiram obavijestiti SIPA-u i ostale nadležne organe da provjere gdje novac odlazi - naglašava Kamber.

Udruženje osoba sa tjelesnim nedostatkom "Amputirci" iz Bužima također je na spisku onih koji nisu dobili novac od federalnog ministarstva. Hasan Kovačević, predsjednik Udruženja, kaže da su napravili oko 500 KM troškova dok su se prijavili na oglas, a kaže da su morali dolaziti i u Sarajevo kako bi dopunili dokumentaciju. Zamjerili su im, kaže, iz Sarajeva što su jedan skenirani dokument poslali preko resornog ministarstva u Bihaću.

- Trebali smo dobiti 11.700 KM i bili smo najbolje rangirani sa područja Unsko-sanskog kantona. Koncept našeg projekta je bio direktna podrška amputiranim i osobama sa invaliditetom. Planirani su bili: socijalna podrška kroz pakete, zdravstvena podrška kroz ortopedska pomagala i nabavku lijekova, ekonomska podrška kroz finansiranje mini poslova kao što je plastenička proizvodnja. Namjera nam je bila podržati 42 amputirca i osobe sa invaliditetom. Užasno se osjećam jer smo slagali ljude. Znam da nije moja greška, ali se tako osjećam. Dva puta smo radili isti posao, prošli, jer smo ispravni, puno posla uradili i vremena uložili, a onda doživjeli krah. Iz Ministarstva rada i socijalne politike poslali su nam šturo obrazloženje u kontekstu "kako Ministarstvo finansija nije dalo saglasnost" - priča razočarani Kovačević.

Delić je po dolasku na čelo Ministarstva odmah poništio javni poziv prethodne vlade kako bi on odlučivao o podjeli novca, a tokom trajanja javnog poziva mijenjao je konkursnu proceduru i Uredbu kojom je reguliran način podjele sredstava.

Reagirao je Toni Kraljević, ministar finansija, koji je naveo kako su oba konkursa, prvi od 6. marta i drugi od 24. maja 2023. godine, objavljeni nakon isteka roka.

- Prvi javni konkurs poništen je Odlukom ministra broj 07-11/14-717/23 od 15. maja 2023. godine, nakon isteka rokova prijava, a što nije omogućeno procedurama uređenim Uredbom kao materijalnim propisom koji regulira predmetnu oblast. Mišljenja smo da je Ministarstvo ovakvim postupanjem stvorilo pretpostavke za potencijalne postupke ili tužbe za nadoknade štete na teret Budžeta Federacije BiH od aplikanata koji su aplicirali po prvom javnom konkursu - objašnjenje je Kraljevića.

Amra Saračević, predsjednica Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti PIPOL iz Tuzle, koje također nije dobilo novac (11.000 KM), kaže kako podržava odluku Kraljevića, te da Delić nije smio poništiti prvi javni poziv.

- Napravljena je greška zbog koje mi, odnosno naši članovi ispaštaju - kaže Saračević.

PIPOL je bilo jedno od 49 udruženja koje je ispunilo sve uvjete i kriterije i u prvom i u drugom javnom pozivu.

- Moram kazati da je 80 posto udruženja pretplaćeno na ta sredstva. Ministar je poništio prvi poziv da bi upravo u drugom mogao dodijeliti novac organizacijama koje su na njega pretplaćene i koje se u prvom krugu nisu htjele potruditi pa su slale neuredne i prijave na starim obrascima. Znali su da će dobiti bez obzira na to šta pošalju jer je takva procedura bila - naglašava Saračević.

Planirali kupiti kauč za djecu

Na pitanje u šta su namjeravali potrošiti novac, Saračević kaže kako je u projektu navedeno pružanje psiho-socijalne podrške djeci oboljeloj i izliječenoj od raka, obilježavanje mjeseca svjesnosti o malignoj bolesti, nabavka kauča za djecu koja u centar navraćaju prije i poslije kontrola u bolnici...

- Nažalost, 50 organizacija koje su se svojski potrudile napraviti 50 lijepih priča za građane u stanju socijalne potrebe nije bilo dovoljno ministru Deliću koji je odlučio da na spisku moraju biti i oni koji su pretplaćeni bez obzira na to šta poslali. On je prvi poziv poništio kako bi svojoj ličnosti prikupio dodatne poene - navodi Saračević.

I Udruženje za djecu i osobe sa posebnim potrebama Leptir iz Bugojna ostalo je bez novca (16.000 KM), iako su ispunili sve uvjete. Mirjana Gvozdenović, projekt-menadžer, kaže kako proživljavaju noćnu moru.

- Bio nam je važan taj projekat, to su posljednja četiri mjeseca u godini kada pokrivamo naše redovne aktivnosti. Obilježavamo 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, nabavljamo pelene i ostali higijenski materijal za korisnike kućne njege. Svašta smo bili predvidjeli i nažalost ostali na tome. I prethodnih godina bilo je stresno u iščekivanju novca, ali ono što smo doživjeli ove, prevazišlo je sve. Do posljednjeg dana smo očekivali pozitivan ishod, vjerujte da sam se zbog toga i razboljela, od silnog stresa i iščekivanja - govori Gvozdenović.

Zbog svega su, kaže, potrošili dio novca kojeg skupljaju za novi kombi jer imaju korisnike iz okolnih sela koje je svakodnevno potrebno prevoziti.

- Dio novca smo potrošili za navedene usluge, o uloženom vremenu, uredskom materijalu, knjigovodstvenim troškovima ne želim ni govoriti. Ovakvom odlukom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike dobili smo nažalost puno problema - kazala je Gvozdenović.