Ubistvo visokog dužnosnika Hamasa Saleha al-Arourija u bejrutskom predgrađu Dahieh izazvalo je šokove širom Libana, gdje je sukob s Izraelom do sada uglavnom bio limitiran na pogranična područja.

Arouri je bio zamjenik predsjednika Hamasovog političkog biroa i jedan od osnivača njegovog militantnog krila Brigade al-Kasam. Njegovo ubistvo u Dahiehu, gustom stambenom naselju, koje služi kao uporište Hezbollaha, može označiti znatnu eskalaciju rata u Gazi.

U napadu su ubijena četiri Palestinca, uključujući Arourija, i tri Libanonaca. Dvojica ubijenih Palestinaca bili su oficiri brigade Qasam, dok su dvojica Libanonaca pripadnici grupe Jamaa al-Islamiya.

S obzirom na to da Hezbollah obećava “odgovor i kaznu” za napad, mnogi strahuju da će Liban biti uvučen u potpuni rat.

Iako ne preuzima odgovornost za napad, Izrael se, navodno, priprema za odmazdu od strane Hezbollaha, za koju stručnjaci očekuju da će biti znatna.

“Do eskalacije mora doći”, rekla je Amal Saad, stručnjakinja za Hezbollah i predavačica politike na Univerzitetu u Cardiffu.

“Mora ići dalje i snažnije od tipova napada i taktika koje je Hezbollah do sada koristio. Nesumnjivo mora biti kvalitativno drugačije.”

Viši saradnik u Carnegie Middle East Centru Mohanad Hage Ali vjeruje da Hezbollah i dalje prvenstveno gleda na ovo kao na rat koji se odvija u Gazi, u kojem on djeluje kao sekundarna podrška.

“Smatra se da će Izrael izgubiti ovaj rat”, dodao je, “Izraelci ne mogu postići svoje ciljeve, Hamas je još aktivan u sjevernoj Gazi, još udara na izraelske snage, povećavajući cijenu izraelske okupacije.”

Smanjenje međunarodne podrške Izraelu također znači da Hezbollah možda ne vidi smisao u potpunom otvaranju fronta koji bi uključio cijeli Liban.

Međutim, pokušat će osigurati da Izrael ne ponovi sličan napad na libanskoj teritoriji.

Nakon atentata na Arourija u srijedu je uslijedio dvostruki bombaški napad na komemorativni događaj za Qasema Soleimanija u iranskom Kermanu, u kojem je poginulo više od stotinu ljudi. Odgovorni za eksplozije još nisu poznati.

Nekoliko sedmica prije napada u Bejrutu, izraelski političari, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, objavili su planove da gađaju Hamasove zvaničnike bilo gdje u svijetu.

Šef izraelske agencije za unutrašnju sigurnost Shin Bet čak je rekao, u snimku koji je procurio u javnost, da bi njihove operacije mogle potrajati godinama i da će se odvijati “u Libanu, u Turskoj, u Kataru, svuda...”

Osim toga – nakon što su izišli u javnost izvještaji koji otkrivaju američku zabrinutost zbog izraelskih akcija koje bi mogle pokrenuti širi rat u Libanu – stručnjaci vjeruju da Hezbollah pokušava izbjeći dati Izraelu ono što njegov neprijatelj želi.

Izraelski zvaničnici su u više navrata prijetili Hezbollahu i Libanu otkako su njihovi granični sukobi počeli 8. oktobra, dan nakon iznenadnog napada Hamasa na gradove na jugu Izraela. Netanyahu je čak rekao da će “pretvoriti Bejrut i južni Liban” u “Gazu i Kan Younis” ako izbije rat.

Izrael je također zahtijevao da se Hezbollahove elitne snage Radwan povuku sjeverno od libanske rijeke Litani, kako bi time Izraelci dobili donekle sigurnu tampon zonu, tvrdeći da će to učiniti silom ako bude potrebno.

Hezbollah je vodio rat protiv Izraela 2006. godine, koji je završio tako što Izrael nije postigao svoje ciljeve. Od tada je Hezbollah znatno povećao svoj arsenal i stekao dugogodišnje borbeno iskustvo u sirijskom građanskom ratu.

U trenutnim sukobima s Izraelom ubijeno je najmanje 140 boraca Hezbollaha, nepoznat broj izraelskih vojnika i desetine civila na libanonskoj strani. Sjeverne oblasti Izraela su evakuirane, a desetci hiljada libanskih stanovnika južnih gradova Libana interno su raseljeni.

Neki stručnjaci vjeruju da bi odmazda Hezbollaha mogla biti u skladu s onim što su ova grupa i njeni saveznici učinili nakon atentata na ličnosti poput Soleimanija, nakon čega je Iran ispalio nekoliko balističkih projektila na američku zračnu bazu u Iraku.

Amal Saad vjeruje da je Arourijevo ubistvo više povezano s tim da Izrael daje “privid simbolične pobjede svojoj javnosti” usred nedostatka vojnih dostignuća u Gazi.

“Da je Izrael htio izazvati sveobuhvatni rat kao odgovor Hezbollaha, ne mislim da bi ciljala samo na zvaničnika Hamasa”, rekla je Saad.

Što se tiče Hezbollaha, Hage Ali tvrdi da ih “ništa” ne može potaknuti da započnu rat, i da će u njega ući samo ako Izrael pokrene potpunu invaziju na južni Liban ili snažno bombardira Dahieh.

“U rukama Izraela je da pokrene ili započne rat, Hezbollah ga neće pokrenuti", rekao je Ali.

(Izvor: Middle East Aye)