Svakodnevni čin kao što je buđenje i ispijanje šolje kahve mogao bi biti u opasnosti zbog porasta cijena posljednjih mjeseci. Prema Međunarodnoj organizaciji za kahvu (ICO), ovo povećanje troškova doseglo je historijske  vrhunce u februaru.

Većina uvoza dolazi iz zemalja Afrike i Srednje Amerike ili Azije, poput Brazila, Vijetnama i Etiopije, mjesta gdje suša utječe na vlažnije usjeve poput kahve. Na taj se način smanjuje proizvodnja i poskupljuje žitarica jer raspoloživa ponuda ne zadovoljava svačiju potražnju.

Robusta u zrnu, sorta iz Centralne Afrike i Azije, koju karakterizira gorčina i koncentracija kahve, povećala je cijenu za 167% u posljednjih 15 godina i 50% od početka godine, s 1.383 eura po toni naviše na 3.923 na londonskom tržištu, prema OIC-u. Nadalje, očekuje se nastavak trenda rasta u narednim mjesecima.

Sa svoje strane, zrno arabike, još jedne od najpopularnijih sorti, iz Srednje i Južne Amerike, karakteristične po svom slatkom okusu, poskupjelo je za 60% od oktobra 2023. i 15% do sada ove godine. U ovom slučaju, ICO predviđa da bi cijene mogle biti snižene u narednim mjesecima s dolaskom sezone žetve u Brazilu u maju, kada se očekuje povećanje proizvodnje od 7,7%.

No, klima nije jedini poticaj za poskupljenje kahve. Kriza u Crvenom moru, jednoj od glavnih ruta za transport žitarica, otežava izvoz i uzrokuje rast cijena.

Evropski parlament će od 1. januara 2025. primijeniti novu uredbu koja zahtijeva od onih koji prodaju kahvu da dokažu da proizvod ne dolazi iz iskrčenih šuma. Ova bi mjera mogla biti još jedan dodatak rastu cijena žitarica, što bi ljubiteljima kahve otežalo njenu konzumaciju po pristupačnim cijenama.