Njemačka ekonomija bit će slaba i u prvom tromjesečju, prognozira centralna banka Bundesbank, i u najboljem će slučaju stagnirati. To ujedno znači da će bosanskohercegovački izvoz na njemačko tržište, tradicionalno jedno od najvažnijih za bh. privredu, nastaviti da stagnira. Naime, tokom prošle godine naš izvoz u Njemačku ostao je na istom nivou kao i u 2022. godini, na 2,6 milijardi maraka. Istovremeno, uvoz je u 2023. povećan za 300 miliona, sa 2,9 na 3,3 milijarde maraka.

Njemačka ekonomija stagnirala je u 2023. godini, izračunali su statističari u januaru. U četvrtom kvartalu aktivnost se smanjila za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je stagnirala.

Istovremeno, poslovno raspoloženje u Njemačkoj se dodatno pogoršalo u januaru, zaključak je najnovijeg izvještaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Indeks koji mjeri poslovno raspoloženje njemačkih kompanija je u januaru pao na 85,2 poena sa decembarskih 86,3 poena, navodi se na web stranici IFO.

Njemačke firme su bile manje zadovoljne trenutnim poslovanjem u odnosu na decembar i više skeptične povodom razvoja svog poslovanja u narednih šest mjeseci.

Inače, ovu zemlju je proteklih dana zahvatio talas štrajkova, a u međuvremenu se oglasio i ministar finansija Christian Lindner, koji je gostujući u Davosu na WEF-u rekao kako “njegova zemlja nije bolesnik Evrope”.

Inače, ovo je termin prvi put korišten 1998. godine, kada se ujedinjena Njemačka suočavala s ekonomskim izazovima. Onda je prošle godine postao ponovo “aktuelan” zbog sve većih tenzija u Njemačkoj, prenosi B92.

Razlog tome je pad ekonomije za 0,3 posto, kao i činjenica da je Njemačka pogođena visokim cijenama energije, visokom inflacijom i visokim kamatnim stopama. Proizvodnja u ovoj državi je prošle godine smanjena za dva posto.