Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) danas je dodala na "crnu listu" Igora i Goricu Dodik, sina i kćerku Milorada Dodika, predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i četiri preduzeća povezana sa njima, javlja Anadolu.

"Članovi ove mreže, među kojima su i Dodikova odrasla djeca, olakšavaju Dodikovu tekuću korupciju u bosanskohercegovačkom (BiH) entitetu RS, omogućavajući mu da crpi javna sredstva iz RS-a i obogaćuje sebe i svoju porodicu na račun građana Bosne i Hercegovine i funkcionalne vlasti u zemlji".

U saopštenju o uvođenju sankcija navodi se da je Dodik ranije bio član Predsjedništva BiH i da je nadaleko poznat po tome što je otvoreno pozivao i podržavao jednostrani prenos državnih nadležnosti sa vlade BiH na RS.

"Dodik je iskoristio svoju zvaničnu poziciju u BiH i mrežu ličnih veza i kompanija da akumulira lično bogatstvo putem mita, mita i drugih oblika korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika koja izaziva podjele odražava njegove napore da unaprijedi ove političke ciljeve i skrene pažnju sa njegovih korumpiranih aktivnosti. Osim toga, Dodik je javno ocrnio druge etničke i vjerske grupe u BiH, dodatno sijući podjele i političke zastoje", navodi se.

Podsekretar za borbu protiv terorizma i finansijski obavještajni rad SAD-a Brian E. Nelson je naveo:

"Uz finansijsku i političku podršku pojedinaca i kompanija, koje su danas uvrštene na listu Dodik se bavio korupcijom koja mu obezbjeđuje ličnu finansijsku i političku stabilnost na račun građana BiH koji žive u Republici Srpskoj".

Dodao je da će nastaviti smatrati odgovornim one koji svojim djelovanjem doprinose degradaciji i potkopavanju institucija u BiH i na Zapadnom Balkanu, kao i potkopavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

SAD su sankcionisale Dodika 5. januara 2022. godine za odgovornost ili saučesništvo u kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma ili za čin koji je ometao ili prijetio provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, ili je direktno ili indirektno učestvovao u njemu, kao i za koruptivne aktivnosti. Prethodno su SAD sankcionisale Dodika 17. jula 2017. godine.

U objavi Ministarstva finansija SAD-a podsjeća se na donošenje zakona u Narodnoj skupštini RS o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, kojeg je poništio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Istaknuto je da je uprkos tome Dodik potpisao zakon te da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv njega zbog ignorisanja ovih odluka.

Današnje oznake se zasnivaju na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima osmišljenim da promoviraju odgovornost za osobe koje doprinose korupciji i potkopavaju demokratske procese ili institucije. Ove akcije su dio širih napora američke vlade da promoviše mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje u regionu Zapadnog Balkana.

"Dodik je od 2021. godine povećao učešće sina Igora Dodika i kćerke Gorice Dodik u političkim i poslovnim aktivnostima unutar RS-a, izazivajući zabrinutost da RS postaje sve više nalik na Dodikovu porodičnu firmu, nego politički entitet BiH. Razmjer korupcije porodice Dodik izazvao je zabrinutost nacija zainteresovanih za obezbjeđivanje stranih investicionih sredstava u RS, što je dovelo do toga da se neki suzdrže od toga jer su vjerovali da bi bilo kakva finansijska pomoć vjerovatno išla Dodiku i njegovoj porodici, a ne institucijama RS", navodi Ministarstvo finansija SAD.

Dodaje se da je da je na nedavnim izborima SNSD, "uključujući Dodika i Igora, sklopio zavjeru da podmiti političke zvaničnike, članove biračkih mjesta i izborne posmatrače u nastojanju da uz korupciju pobijedi na izborima".

"Igor se bavio podmićivanjem opozicionih političara, kojima su ponuđena politička imenovanja u zamjenu za ključne informacije i mjesta za posmatrače na biračkim mjestima. Dodikova kćerka Gorica uključena je u vođenje političkih i poslovnih aktivnosti za svog oca, uključujući posjedovanje nekoliko kompanija koji primaju značajnu pomoć Vlade RS-a po Dodikovom uputstvu", navodi se.

Na listi sancionisanih su preduzeća sa sjedištem u RS-u "Global Liberty" Laktaši, "Agro Voće" Laktaši, "Agape" Banjaluka i "Fruit Eco" Gradiška. Istaknuto je da ova preduzeća "dobijaju javnu pomoć RS-a kroz preferencijalni tretman kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove porodice".

(Izvor: Anadaolu Agency)