Predsjednik SAD-a Joe Biden dvaput je pomiješao bivše njemačke kancelare Angelu Merkel i Helmuta Kohla dok je pričao anegdotu na predizbornim događanjima u srijedu.

Bidenova zabuna s njemačkim čelnicima dogodila se nekoliko dana nakon još jedne greške kada je zamijenio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona s bivšim francuskim predsjednikom Françoisom Mitterrandom.

Bidenovi verbalni gafovi tokom javnih događaja i govora poslužili su kao podloga za republikanske napade na njegovu mentalnu sposobnost i dob.

Ankete pokazuju da se zabrinutost zbog dobi i mentalne oštrine 81-godišnjeg predsjednika također bilježi kod glasača.

Naime, Biden je u srijedu prisustvovao dvama prijemima u kampanji u New Yorku, tokom kojih je okupljenima ispričao priču o razgovoru s evropskim čelnicima na sastanku G7 2021. o pobuni na Kapitolu 6. januara, izvijestio je NBC News.

"A onda se Helmut Kohl okrenuo prema meni i rekao: 'Što biste rekli, gospodine predsjedniče, da ste uzeli London Times i saznali da je 1.000 ljudi razbilo vrata britanskog parlamenta, ubilo neke ljude usput , uskratilo premijeru da preuzme dužnost", rekao je Biden za Bloomberg.

Kohl je umro četiri godine ranije, 2017. godine, Merkel je prisustvovala summitu 2021.

Pogreške dolaze uoči bilateralnog sastanka Bidena sa sadašnjim njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u petak.

Biden je također pomiješao Macrona s Mitterrandom na predizbornom skupu u Las Vegasu u nedjelju, izvijestio je Politico.

Dok je pričao drugu priču o summitu G7 2021., Biden je rekao da je bio na summitu i razgovarao s Mitterrandom - koji je umro 1996.

Najnoviji gafovi pridodaju se nizu Bidenovih promašaja visokog profila, uključujući nazivanje Ukrajinaca "Irancima" tokom 2022.

Izvor: Axios