Jerusalem je prva kibla islama, bio je grad mira i sigurnosti u kojem su 13 stoljeća pod vlašću muslimana zajedno živjeli pripadnici različitih rasa, jezika i vjerovanja. Međutim, tokom prošlog stoljeća usljed okupatorske politike terorističke države, Jerusalem, grad mira, postao je mjesto patnje i suza.

Ne obazirući se na međunarodno pravo, moral i svete vrijednosti, bijesna i tiranska zajednica krši svetost Jerusalema i gazi njegove vrijednosti za druge religije i ukupno čovječanstvo. Muslimanima se sprječava ulaz i izlaz iz Jerusalema, građanima se zabranjuje vršenje vjerskih obreda u hramovima naročito u Mesdžidul-Aksa i Kubbetul-Sahra. Posebno se zadnjih godina svjesno provodi represvina politika zastrašivanja.

Ono što se događa je kontinuirano kršenje svetosti hrama od strane okupatora i pred očima cijelog svijeta se oružano interveniše na muslimane koji klanjaju u Mesdžidu tokom mjeseca Ramazana. Proklinjemo, preziremo i osuđujemo ovakav neljudski čin.

Pokušaji prisilnog oduzimanja zemlje na kojoj su stoljećima živjeli muslimani u Jerusalemu, nasilno protjerivanje Palestinskog naroda iz njihovih kuća i prisiljavanje na deportaciju je trajno neprihvatljivo djelovanje i predstavlja zločin protiv čovječnosti. Ovakvim djelovanjem teroristička država Izrael predstavlja najveću prepreku za mir i stabilnost na ovom području.

Ne treba zaboraviti da put ka svjetskom miru počiva na miru Bliskog istoka, a mir na Bliskom istoku utemeljen je na miru u Jerusalemu. Mir u Jerusalemu će biti moguć hitnim zaustavljanjem okupacije i ponovnim uspostavljanjem vjerskih, povijesnih i društveno-kulturnih veza muslimana s gradom. U skladu s tim, napadi okupatorskog Izraela na Kudus najveća su prepreka svjetskom miru.

Premještanje ambasada u Jerusalem od strane određenih zemalja opasna je odluka koja ohrabruje terorističku državu. Spomenute zemlje hitno trebaju odustati od ovih odluka.

Pitanje Jerusalema nije pitanje samo Palestinaca već i cijelog islamskog svijeta. Okupatori pronalaze svoju hrabrost u nejedinstvu muslimana. Željeli bismo jasno reći da će islamski ummet kao jedno srce u svakoj prilici i u svakom vremenu braniti Palestinu i Mesdžidul-Aksa.

Kudus je trajni glavni grad Palestine i ni jedna politika i sila ovu istinu neće moći promijeniti.

Kako bi se u islamskoj geografiji održala svijest o Jerusalemu i Mesdžidul-Aksa živom i snažnom podsticat će se posjete Jerusalemu i provodit će se zajedničko djelovanje. S ciljem upoznavanja cijelog svijeta o pitanju Jerusalema i osiguravanja njegove budućnosti uz zajedničku saradnju u islamskim zemljama formirat će se Istraživački centri o Jerusalemu.

Odbrana pravde i zakona u Jerusalemu dužnost je svih pravednih jevreja, kršćana, međunarodne zajednice i cijelog čovječanstva. Ako se ova dužnost zanemari odgovorni će u očima muslimana u potpunosti izgubiti iskrenost i kredibilitet.

Muslimani će u svim prilikama ostati posvećeni principima morala i zakona i nastavit će borbu sve dok dok Kudus ne postane grad mira i sigurnosti za sve, stoji u saopćenju Diyaneta.