Protubrodska krstareća raketa lansirana iz dijela Jemena koji kontroliraju Huti pogodila je komercijalni tanker, izazvavši požar i štetu, ali bez žrtava, navodi se u saopćenju američke vojske.

Napad na tanker STRINDA dogodio se oko 60 nautičkih milja (111 kilometara) sjeverno od tjesnaca Bab al-Mandab koji povezuje Crveno more i Adenski zaljev oko 21.00 GMT, rekao je američki zvaničnik za Reuters. Drugi američki zvaničnik rekao je da se STRINDA mogla kretati samostalno u nekoliko sati nakon napada.

- U vrijeme napada nije bilo američkih brodova u blizini, ali (razarač američke mornarice) USS MASON odgovorio je na poziv M/T STRINDA i trenutno pruža pomoć - navodi Centralna komanda američke vojske, koja nadzire američke snage na Bliskom istoku, u saopćenju objavljenom na platformi društvenih medija X.

Tanker za hemikalije je pod zastavom Norveške, njen norveški vlasnik Mowinckel Chemical Tankers, i menadžer Hansa Tankers nisu mogli biti odmah dostupni za komentar van radnog vremena.

Huti koji su saveznici Irana ušli su u sukob Izraela i Hamasa - koji se proširio Bliskim istokom od 7. oktobra - napadajući plovila u vitalnim brodskim putevima i ispaljivajući dronove i projektile na sam Izrael.