Čelni čovjek Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine i gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević ovih dana pokazao je na koji je način najbolje solidarisati se s palestinskim narodom koji u Pojasu Gaze prolazi kroz živi pakao.

Ogrešević je objavio da se odriče 50.000 KM i poslat će ih narodu Palestine u okviru humanitarne pomoći. Riječ je o novcima koje je prvobitno Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dodijelila ovom bh. gradu, a koja su trebala biti iskorištena za izgradnju gradskog bazena u Cazinu.

Nakon što je politička stranka na čijem je čelu Nermin Ogrešević odlučila prekinuti svoje učešće u koaliciji s „trojkom“ na federalnom i državnom nivou, postalo je i više nego jasno da aktuelna federalna vlast na sve moguće načine izolira i uskraćuje podršku onim sredinama u kojima NES drži ključne pozicije.

Posljednji takav primjer, o kojem je javno govorio i Ogrešević, jeste onaj kada je Vlada Federacije, umjesto tri miliona maraka namijenjenih za izgradnju gradskog bazena u Cazinu, odlučila za tu svrhu izdvojiti tek 50.000 maraka, koje će Cazin sada preusmjeriti ka Gazi.

Prema riječima Ogreševića, njihovi planovi ne ovise o milosti trenutne vlasti jer su, kaže, već bezbroj puta potvrdili da vlastitim snagama mogu „puno više od svih njih zajedno“ te su odlučili tih 50.000 KM uplatiti kao humanitarnu pomoć agresiji izloženoj Palestini.

Dok Nermin Ogrešević i Grad Cazin uplaćuju novac Palestini, kojoj je bilo koji vid pomoći u ovom momentu itekako potreban, oni koji učestvuju u sabotaži implementacije kapitalnih projekata u ovom dijelu Krajine netransparentno dijele sredstava iz budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu za održivi povratak u entitet Republika srpska.