“Opasnost po FBiH nije potpredsjednik Refik Lendo, kako to kaže predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković-Lepić, već pokušaj ignorisanja izborne volje Bošnjaka, nepoznavanje elementarnih propisa koje je predsjedavajuća demonstrirala vodeći sjednice Zastupničkog doma i činjenica da nakon tri mjeseca mandata nije sazvala niti jednu sjednicu na kojoj bi se razmatralo bilo šta osim imenovanja na pozicije”, istakla je Biščević-Tokić.

Aktuelni saziv Zastupničkog doma konstituiran je 1. decembra i do danas nije održana nijedna sjednica, dodaje ona, osim one na kojoj je usvojen budžet, na kojoj bi se razmatrali i usvajali zakoni, odluke i ostali propisi od kojih bi građani Federacije BiH imali korist.

“SDA jeste pobjednička stranka i svoju poziciju u procesu formiranja vlasti temelji na povjerenju koje su joj građani dali, a ne na ponižavajućem odnosu prema HDZ-u kako bi stranke sa pet puta manjim brojem osvojenih glasova, poput stranke kojoj pripada predsjedavajuća, bile izabrane kao HDZ-ova partnerska ‘bošnjačka reprezentacija’ ili SNSD-ova ‘invalidna struktura”, napisala je Biščević-Tokić na Facebooku.

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo, istakla je Biščević-Tokić, nije taj koji će blokirati formiranje Vlade Federacije BiH.

“Taj proces mogu blokirati samo oni koji, protivno Ustavu FBiH, pokušavaju zanemariti većinsku volju bošnjačkog naroda, pretočenu u većinu u Klubu Bošnjaka i imenovati novu Vladu FBiH samo uz podršku hrvatskog i srpskog člana entitetskog rukovodstva. Preporučujem predsjedavajućoj Marinković-Lepić da, nakon što pročita Poslovnik Zastupničkog doma po kojem bi trebala voditi sjednice, pročita i Ustav FBiH na čije se poštivanje zaklela pri preuzimanju mandata, pa će joj proces uspostave izvršne vlasti u FBiH biti mnogo jasniji”, zaključila je zastupnica SDA.

(Izvor: Faktor)