Jasmin Kulenović Havarija rodio se 12. novembra 1957. godine u Bihaću. Pred početak agresije na Bosnu i Hercegovinu, svjestan vremena koje dolazi, dobrovoljno se uključuje u pripreme Teritorijalne odbrane. Jedan je od pokretača i organizatora Teritorijalne odbrane u svojoj mjesnoj zajednici Luke.

Od 12. aprila 1992. godine savjesno i odgovorno preuzima značajne dužnosti i obaveze u tadašnjoj organizaciji odbrane, potvrđujući nesumnjivi patriotizam i hrabrost tokom godina odbrambeno-oslobodilačkog rata pri čemu će više puta biti ranjavan.

Prvi okršaj, prve akcije, prve bitke. Bio je običan borac sve do formiranja 501. brigade, gdje je prošao sve faze od komandira odjeljenja, potom komandira čete, do zamjenika komadanta bataljona te na kraju komandanta bataljona.

U jednoj od prvih većih akcija s početka rata dobio je nadimak “Havarija” jer je na jednom zadatku u Maljevcu uništio veliku neprijateljsku grupu.

Načinio je, rekoše prijatelji, veliku havariju, pa mu tadašnji pomoćnik za moral i komandant brigade Mujo Demirović dade taj nadimak. Nije to samo bio Jasminov nadimak, to je bilo i ime čete kojom je komandovao.

Za iskazanu hrabrost i požrtvovanje naredbom Generalštaba Armije RBiH 18. marta 1994. godine, kada je obavljao dužnost komandanta bataljona 501. brigade, dodijeljeno mu je najviše ratno priznanje značka “Zlatni ljiljan”, a posthumno je proizveden u čin majora Armije RBiH.

Život je izgubio na velikokladuškom dijelu ratišta u području Podzvizda 10. januara 1995. godine, na dužnosti komandira Pete izviđačko diverzantske čete “Havarija”, jedinice koja je učestvovala u svim većim bitkama u ratnoj zoni odgovornosti 5. Korpusa Armije RBiH.