Jedan od onih Rusa o kojima se najviše govori, nakon predsjednika Rusije Vladimira Putina, je njegov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Njegovi govori prije početka agresije na Ukrajinu temeljili su se na poricanju agresije a u posljednje dvije sedmice na opravdavanju "specijalne vojne operacije" u zemlji.

Prema saznannjima Marije Pevchikh, istraživačke novinarke povezane sa nevladinom organizacijom disidenta Alekseja Navalnog, Lavrov ima "službenu" suprugu već 50 godina, iako za nju šira javnost nije čula i njeno je ime Svetlana Polyakova.

"Druga porodica" ruskog ministra vanjskih poslova u Londonu uključuje njegovu ljubavnicu i njezinu kćer Polinu Kovalenu, koje su identificirane kao osobe na koje "treba obratiti pažnju", jer zastupnici u Donjem domu traže da i one budu sankcionirane.

Dokumentarac Marije Pevchik o tome "šta skriva ministar Lavrov” izazvalo je skandal u Rusiji. S više od osam miliona pregleda na YouTubeu nakon što je ugledao svjetlo dana 16. septembra 2021. godine film govori o Polini, "glamuroznoj 26-godišnjoj Ruskinji iz Londona".

Ona “živi u ogromnom stanu u Kensingtonu i voli dernečiti, njezin Instagram izgleda kao da je non-stop na odmoru. To nije nečuveno, ali postoji jedan mali detalj... Polina je pokćerka ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Da, TOG Lavrova....“, su riječi kojima počinje priča.

Prema filmu, Polyakova je prava supruga ruskog ministra vanjskih poslova. “Svetlana prati Lavrova na svim službenim putovanjima Ministarstva vanjskih poslova. Ponekad vodi čak i svoju 78-godišnju majku i nećakinju. Cijela porodica navedena je kao član diplomatske misije. Doznali smo da je Polyakova više od 60 puta koristila avion Ministarstva.“

S druge strane, Polina je kći iz prethodnog braka Polyakove, prema dokumentarcu čije je navode potvrdio The Times. Mlada žena počela je raditi u Gazpromu, ruskom energetskom divu, a kasnije u rudarskoj kompaniji Glencore. “Prije kupovine vlastite kuće živjela je u Holland Parku, zapadnom Londonu, u stanu u kući u nizu za koju Times otkriva da je u vlasništvu ruske ambasade.“

Polina sada živi u stanu koji je, prema zemljišnoknjižnim dokumentima, "kupila za 4,4 miliona funti bez hipoteke 2016., kada je imala 21 godinu, u bloku nedaleko od Kensington High Streeta. Ona dijeli stan s muškarcem, za kojeg se vjeruje da je njezin partner, koji također ima 10% udjela u investicijskoj firmi koju ona sada vodi”, objašnjavaju novine.