U pisanom odgovoru na upit AA, koji je objavljen i na stranicama udruženja na društvenim mrežama, o "prikazivanju filma srpskog nacionalističkog režisera Borisa Malagurskog" 24. oktobra 2022. godine, iz udruženja navode kako je 22. oktobra 2022. godine jedna osoba došla u prostorije udruženja i pitala da iznajmi prostor na jedan dan, 24. oktobra.

Naveli su kako su prostorije i ranije iznajmljivane različitim udruženjima i pojedincima koji su ih željeli koristiti u društvene svrhe.

- Kao što je to slučaj i ranije, osoba je upitana u koje svrhe će biti korišten prostor, na što je rečeno da će biti održan sastanak u društvene svrhe, a ni u kojem slučaju nije rečeno da će ovaj ružni film biti prikazan - navedeno je u saopćenju udruženja.

Dodali su kako i dalje osjećaju bol zbog genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

- I dalje cijelim tijelom osjećamo bol zbog genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine. Shodno statutu, naše udruženje danas ne služi nikakvim vjerskim, političkim i individualnim skupinama, već je od samog osnivanja uvijek na strani ugnjetavanih, ma gdje se nalazili u svijetu - istaknuto je.

Navedeno je kako Bosna i Bošnjaci imaju posebno mjesto u srcima svih koji vole Fenerbahce.

- Duboko nas je rastužilo to što smo nehotično povrijedili našu braću Bošnjake. Zbog toga se izvinjavamo cijelom bošnjačkom narodu, tražimo oprost i naglašavamo da ćemo ih kao milioni navijača Fenerbahcea do kraja podržavati - navedeno je u saopćenju.

Na kraju su još jednom osudili genocid u Srebrenici i odali počast svim šehidima.

Saopćenje udruženja uslijedilo je kao reakcija na objavu Malagurskog na Twitteru u kojoj je zahvalio turskoj zajednici u Dortmundu, gdje je prikazan sporni film, navodeći kako je "na taj način očitana lekcija Njemačkoj kada je u pitanju sloboda izražavanja i evropske vrijednosti".

Mnoga udruženja u BiH reagirala su na informaciju da je u prostorijama u Dortmundu prikazan sporni film.

Nakon što je dokumentarni film "Republika srpska - Borba za slobodu", režisera i producenta Borisa Malagurskog, premijerno prikazan u Banjoj Luci, bilo je planirano prikazivanje i u gradovima širom Evrope. Međutim, spontanim, a kasnije i koordiniranim djelovanjem pojedinaca, udruženja i bosanskohercegovačke dijaspore spriječena je javna projekcija ovog propagandnog dokumentarnog filma u mnogim gradovima Evrope.

Podsjećamo, samo u Kanadi je skoro 35.000 ljudi potpisalo peticiju za zaustavljanje premijere u evropskim gradovima kontroverznog dokumentarnog filma Borisa Malagurskog o bosanskim Srbima, zbog iskrivljavanja činjenica o genocidu u Srebrenici.