Izraelski predsjednik Isaac Herzog suočen je s krivičnim prijavama tokom posjete Švicarskoj, rekli su švicarski tužitelji u petak, u jeku optužbi za zločine protiv čovječnosti tokom rata u Gazi.

Savezno tužilaštvo (BA) potvrdilo je da je primilo krivičnu prijavu protiv izraelskog predsjednika, koji je u četvrtak bio na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu na kojem se raspravljalo o ratu u Gazi.

"Krivične prijave sada će biti ispitane u skladu s uobičajenom procedurom", saopćilo je BA, dodajući da je u kontaktu s ministarstvom vanjskih poslova "kako bi se ispitalo pitanje imuniteta dotične osobe".

Nije navedeno o kojim je pritužbama riječ, niti ko ih je podnio.

Ali u izjavi koju su navodno objavili ljudi koji stoje iza tužbe, pod naslovom "Pravni postupci protiv zločina protiv čovječnosti", a do koje je došao AFP, navodi se da je nekoliko neimenovanih osoba podnijelo optužnice saveznim tužiteljima i kantonalnim vlastima u Baselu, Bernu i Zürichu.

U saopćenju se navodi da tužitelji traže krivični progon uporedno sa slučajem koji je pred UN-ovim Međunarodnim sudom pravde iznijela Južna Afrika, a koji optužuje Izrael za genocid u njegovoj ofanzivi u Gazi.

Govoreći o pitanju imuniteta, u izjavi se sugerira da bi on mogao biti ukinut "u određenim okolnostima", uključujući slučajeve navodnih zločina protiv čovječnosti, dodajući da su "ti uvjeti ispunjeni u ovom slučaju".

Južnoafrička Republika ovog je mjeseca pokrenula hitan slučaj pred ICJ-om u Haagu, tvrdeći da je Izrael prekršio UN-ovu Konvenciju o genocidu iz 1948. godine.

Južnoafrička Republika zahtijevala je od sudaca da nalože Izraelu da zaustavi svoju ofanzivu na palestinskom teritoriju. Izrael je osudio slučaj kao "iskrivljen".