Brigade Al-Quds, vojni ogranak pokreta Islamski džihad, objavile su u saopćenju da je izraelski Mosad ubio jednog od njihovih vođa u Siriji.

Brigade su saopštile da je Ali Ramzy Al-Aswad, 31, ubijen iz vatrenog oružja dok je izlazio iz svoje kuće u oblasti Qudsaya, na periferiji Damaska, u nedjelju ujutro.

Grupa je objasnila da je Al-Aswad bio palestinska izbjeglica, čiju su porodicu raselile cionističke milicije iz grada Haife 1948. godine i nastanila se u Siriji.

Pridružio se brigadama Al-Quds u ranoj mladosti i radio kao hemijski inženjer u njihovim redovima.

Brigade Al-Quds su u svojim izjavama ponovile svoju posvećenost pružanju otpora izraelskoj okupaciji i odbrani palestinskog naroda.

U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je nekoliko sati kasnije tvitovao da su izraelske snage “aktivne 24 sata dnevno kako bi se obračunale s teroristima i spriječile terorističku infrastrukturu”.

Desničarski izraelski lider nije posebno spomenuo ubistvo Al-Aswada, iako analitičari sugeriraju da je Netanyauov tvit bio indirektna referenca na palestinskog komandanta, piše The Palestine Chronicle.